COVİD-19 pandemi sürecinde çalışan ebelerin kaygı durumları ve etkileyen faktörlerin araştırılması
Anxiety status of midwives working in COVİD-19 pandemic progress and investigation of affecting factors
  1. Tez No: 804443
  2. Yazar: BÜŞRA ELMAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Ebelik, Ebelerin Doğum Kaygısı, Kaygı, Anxiety, Covid-19, Midwifery, Midwives' Birth Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Covid-19 sürecinde sahada çalışan ebelerin doğum sürecine yönelik kaygılarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırma örneklemini Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren kamu hastaneleri bünyesinde görev yapan 349 ebe oluşturmaktadır. Veriler, Tanımlayıcı Bilgi Formu ve Durumluluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği Formu ile toplandı. İstatistiksel analizler, SPSS 24 paket programı ile yapıldı. Normallik analizlerine göre t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. T testi 2 gruplu demografik değişkenlerin analizinde kullanılırken ANOVA testi k (k>2) gruplu değişkenlerin analizinde kullanışmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınlardan veri toplamak için sosyodemografik form, durumluk-süreklilik kaygı ölçeği uygulanmıştır. Ebelerin durumluk kaygı ölçeğinden almış oldukları puan ortalaması 50,72±4,72, süreklilik kaygı ölçeğinden almış oldukları puan ortalaması ise 48,89±4,00 ve kaygı ölçeği puan ortalaması 99,61±6,43'tür. Durumluk kaygı puanı bireyin Covid-19 tanısı alma, sağlık durumu ile kaygı yaşama, bireyin kaygı düzeyi ve Covid-19 sürecinde mesleğe bakış açısı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Süreklilik kaygı puanı bireyin sahip olduğu çocuk sayısı ve Covid-19'lu gebeler için uygulama ortamının yeterliliği açısından anlamlı farklılıklar mevcuttur. Ebelerin çalıştığı birimden memnun olmama nedenlerine bakıldığında hasta yoğunluğu, çalışma şartları, bulaş riskinin yüksek olması yer almaktadır. Sonuç: Covid-19 sürecinde çalışma şartlarının, bulaştırıcılık riskinin, çocuk sayısının ve uygulama alan yeterliliği ebelerde kaygı düzeyini arttırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the concerns of midwives working in the field during the Covid-19 process towards the birth process. Materials and Methods: The study is descriptive. The study sample consisted of 349 midwives working in public hospitals operating under the Ministry of Health. Data were collected with the Descriptive Information Form and State-Trait Anxiety Scale Form. Statistical analyses were performed with SPSS 24 package program. According to normality analysis, t test and ANOVA test were used. T test was used to analyze demographic variables with 2 groups, while ANOVA test was used to analyze variables with k (k>2) groups. Results: Sociodemographic form, state and trait anxiety scale were applied to collect data from the women who participated in the study. The mean score of the midwives on the state anxiety scale was 50.72±4.72, the mean score on the trait anxiety scale was 48.89±4.00, and the mean score on the anxiety scale was 99.61±6.43. Statistically significant differences were found in the state anxiety score in terms of the individual's Covid-19 diagnosis, experiencing anxiety with the health status, the individual's anxiety level and the perspective of the profession during the Covid-19 process. There are significant differences in terms of the number of children the individual has and the adequacy of the practice environment for pregnant women with Covid-19 When the reasons why midwives are not satisfied with the unit they work in are patient density, working conditions, and high risk of contamination. Conclusion: It was determined that working conditions, the risk of contagiousness, the number of children and the adequacy of the application area increased the level of anxiety in midwives during the Covid-19 process.