Heykel sanatında atık malzemenin epistemolojik süreci
The epistemological process of waste material in sculpture art
  1. Tez No: 783541
  2. Yazar: SERHAT BALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Kavramsal sezinti, Hazır malzeme, Epistemoloji, Sculpture, Conceptional Anticipstion, Ready Materials, Epistemological
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Tez kapsamında özellikle 1960'lı yıllardan sonra kavramsal sanat da dahil olmak üzere hazır malzemelerin dünya sanatında ve sanatçılarda, heykel ve yerleştirmede kullanımı incelenmektedir. Üç boyutlu bir sanat disiplini olan heykel sanatının tarihsel gelişimi ile birleştirilerek sanat tarihinin kısa bir özeti ile çağımızdaki modern sanat düşünce ve kavramının XX. yüzyılın başlarından günümüze evrimi incelenmiştir. Yöntem: Bu Tez çalışmasında Modernizm, postmodernizm, heykel sanatında hazır malzeme ve heykel sanatını etkileyen kavramsal sanatın gelişim ve değişim süreci incelenmektedir. Sanatçı işleme işini bırakır ve konsepte odaklanır. Çağdaş kültürdeki en son yenilikleri ve genel olarak toplumun Sanatçılara bakışını sunan kavramsal sanatı estetik bir yaklaşımla sunar. Bu nedenle günümüz modern sanatı, sanatın yaşam görüşü ve yaşam olgusu içinde birey olarak tanımlanmaktadır. Sonuç: Konu genellikle sanatsal ve felsefi konuları içerir. İlk olarak klasik sanat dönemi incelenir. Ardından, modern sanatın ortaya çıkışını takip eden çalkantıda kavramsal sanatın temalarına verilen anlamı klasik sanat anlayışıyla karşılaştırır. Son bölümde ise konuya kişisel yaklaşımım araştırmamla birlikte anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Within the scope of the thesis, the use of ready-made materials, including conceptual art, in world art and artists, sculpture and installation, especially after the 1960s, is examined. Combining the historical development of the art of sculpture, which is a threedimensional art discipline, with a brief summary of the history of art, the evolution of modern art thought and concept from the beginning of the 20th century to the present has been examined. Method: In this thesis, Modernism, postmodernism, ready-made materials in the art of sculpture and the development and change process of conceptual art that affect the art of sculpture are examined. The artist quits the rendering and focuses on the concept. It presents conceptual art with an aesthetic approach, presenting the latest innovations in contemporary culture and the society's view of the Artists in general. For this reason, today's modern art is defined as an individual in the art's view of life and the phenomenon of life. Result: The subject often includes artistic and philosophical issues. First, the classical art period is examined. Then, he compares the meaning given to the themes of conceptual art in the turmoil that followed the emergence of modern art with the understanding of classical art. In the last part, my personal approach to the subject is explained together with my research.