Çinko ve demir içerikli yaprak gübre uygulamalarının kanolanın (Brassica napus L.) verim ve verim bileşenlerine etkisi
The effect of zinc and iron foliar fertilizer applications on the yield and yield components of canola (Brassica napus L.)
- Tez No: 783613
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çinko (Zn), Demir (Fe), Kanola, Verim unsurları, Verim, Canola, Iron (Fe), Yield components, Yield, zinc (Zn)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Kanola yetiştiriciliğinde çinko ve demirin tek başlarına ve birlikte uygulanmasının verim ve verim bileşenlerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: DK Exception kanola çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Çinko içerikli ZnP ve demir içerikli RedFER yaprak gübreleri rozet dönemi ve çiçeklenme öncesi yalnız ve birlikte uygulanmıştır. Deneme 2021-2022 yetiştirme sezonunda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü yürütülmüştür. Tane verimi, bitkide harnup sayısı, harnupta tane sayısı, bitki boyu, yandal sayısı ve bin tane ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Bulgular: Demir ve çinko içerikli iki farklı gübrenin tek başlarına ve kombinasyonlarının bitkide harnup sayısı, harnupta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Bitki boyu 151,08 - 160,10 cm; bitkide yan dal sayısı 5,50 - 6,58; bitkide harnup sayısı 213,37 - 321,64; harnupta tane sayısı 22,52 - 25,65; bin tane ağırlığı 3,33 - 4,02 g ve tane verimi 290,17 - 418,88 kg da-1 arasında değişmiştir. Bitkide harnup sayısı tek başına Fe uygulamasında, harnupta tane sayısı gübrelerin tek başına ve kombinasyonunda, bin tane ağırlığı ve tane verimi hem çinko hem de demirin tek başına uygulamalarında önemli düzeyde en yüksek bulunmuştur. Sonuç: Verimli bir kanola yetiştiriciliğinde demir ve çinko içerikli yaprak gübrelerinin tek başlarına olacak şekilde kullanılmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to determine the effects of iron and zinc and iron+zinc combination on yield and yield components in canola growing. Material and Method: The canola cultivar, DK Exception, was used as material. The iron and zinc foliar fertilizer and their combination were applied at rosette and flowering stage of canola. Experiment was arranged at Randomized Complete Block Design with four replications in experimental area of Aydin Adnan Menderes University, Agricultural Faculty in 2021-2022 cotton growing season. The measured characters were seed yield, number of pods per plant, plant height, number of seeds per pod, branch number and thousand seed weight. Results: The effects of iron and zinc and iron+zinc combination on seed yield, number of pods per plant, number of seeds per pod and thousand seed weight were found to be significant. The range was 151,08 - 160,10 cm for plant height; 5,50 - 6,58 for branch number; 213,37 - 321,64 for number of pods per plant; 22,52 - 25,65 for number of seeds per pod; 3,33 - 4,02 g for thousand seed weight and 2901,7 ile 4188,8 kg ha-1. The singnificantly higher values were obtained from ocombination only Fe application for number of pods per plant; iron, zinc and iron+zinc combination for number of seeds per pod; iron and zinc applications for thousand seed weight and seed yield. Conclusion: It was concluded that iron and zinc foliar fertilizers should be applicated separately for yielding canola growing.