Giysilere yönelik patentlerin modüler tasarım uygulamaları kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of patents for clothing within the scope of modeler design applications
  1. Tez No: 783616
  2. Yazar: GÜLSEREN AKBUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Modularity, Modular Design, Functionality, Patent, Pregnant Clothing, Postpartum Clothing, Disabled Clothing, Outdoor Clothing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Modüler giyim günümüzde farklı sosyal alanlarda ve zaman dilimlerinde kulla-nıcılara kolaylık sağlayan bir giyim alanı olma yolunda ilerlemektedir. Bu araştırmada amaç, moda endüstrisindeki modüler tasarım uygulamalarının özelliklerini, farklılıkla-rını ve uygulama tekniklerini ortaya koymaktır. Tez araştırmasında modüler giysi tasarımlarının sıkça uygulandığı özel gruplar; literatür araştırmaları sonucunda hamile giyimi, lohusa giyimi, engelli giyimi ve out-door giyim olarak belirlenmiştir. Bu alanlara yönelik giysi patentleri doküman analizi yöntemiyle gözlem fişleri doğrultusunda incelenmiştir.Türk Patent Enstitüsü ve Espa-cenet Patent veri tabanları taranarak elde edilen 41 giysi patenti; patentlerin oluştu-rulma amaçları ve giysi tanımlamalarıda ele alınmak üzere ayrıntılı bir şekilde değer-lendirilmiştir. Araştırılan patentlerin amaç ve özelliklerinin bu gruplardaki giysilere ne gibi yenilik ve kolaylıklar getirdiği belirlenmeye çalışılmıştır. Giysilerin fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi ile moda trendleri ve işlevselliğin kombinasyonu sağlanarak güncel ve özgün tasarımlar oluşturulabilecektir. Patenti alınmış tasarımların; bedende ayarlama yapılmasına imkan tanıyan ve buna yönelik parçalar içeren, giyilip çıkarılması kolay, sağlık açısından vücuda uyum-lu modüler özellikler taşıyan giysiler oldukları konusunda ortak çıkarımlarda bulu-nulmuştur. Araştırma, modüler giysilerin tasarım özelliklerinin belirlenmesi ve kullanıcı ih-tiyaçlarına göre eksiklerin tespit edilmesi; belirlenen hedef grupların giysi taleplerinin doğru bir şekilde karşılanması açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın sonucunda ise giysi gruplarına göre en sık kullanılan giysi türleri, giysilerin model ve tasarım özel-likleri belirlenmiştir. AnahtarKelimeler: Modülerlik, Modüler Tasarım, Fonksiyonellik, Patent, Hamile Giyim, Lohusa Giyim, Engelli Giyim, Outdoor Giyim.
Özet (Çeviri)
Today, modular clothing is on its way to becoming a clothing area that provides convenience to users in different social areas and time periods. The aim of this re-search is to reveal the features,differences and application techniques of modular design applications in the fashion industry. Special groups in which modular clothing desings are frequently applied in the thesis research, special groups in which modular clothing designs are frequently ap-plied were determined as maternity wear, puerperant clothing, disabled clothing and outdoor clothing as a result of literature research. Clothing patents for these areas were examined using the document analysis method in line with the observation slips.41 clothing patents obtained by scanning the Turkish Patent Institute and Espacenet Patent databases; The purposes of creating patents and clothing descrip-tions have been evaluated in detail. It has been tried to determine what kind of inno-vations and conveniences the purpose and features of the investigated patents bring to the garments in these groups. By determining the functional features of the clothes, it will be possible to create uptodate and original designs by providing the combination of fashion trends and functionality. Patented desings; ıt has been concluded that they are modular garments that al-low adjustment in the body and contain parts for this, are easy to put on and take off, and are compatible with the body in terms of health. Resarch, determining the desing features of modular garments and identifying deficiencies according to user needs; It is important in terms of meeting the clothing demands of the determined target groups correctly. As a result of the research, the most frequently used clothing types according to the clothing groups, the model and desing features of the clothing were determined.