Türkiye'de görev yapan aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin bel ağrısı hakkında bilgi ve uygulamaları
Knowledge and practices of family medicine residents working in Turkey about low back pain
  1. Tez No: 783617
  2. Yazar: KADİR ALKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aile hekimi, bel ağrısı, bilgi, uygulama, family physician, low back pain, knowledge, practice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Türkiye'de görev yapan aile hekimliği asistanlarının bel ağrısı hakkında bilgi ve uygulamalarını değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu araştırma 04.08.2022-08.11.2022 tarihleri arasında yapıldı. Türkiye'de aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerden çalışmayı kabul edenler ile yapılan kesitsel, tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Hekimlere online anket formu uygulandı. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS sürüm 25.0 kullanılarak gerçekleştirilmiş olup istatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Hekimlerin uzmanlık eğitimi sırasında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) rotasyonu alıp almama durumuna göre karşılaştırıldığında FTR rotasyonu alan hekimlerin bilgi puanı almayanlara kıyasla daha yüksek saptandı (p=0.012). Hekimlerin %46,7'si geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını hastalarına önermeyi tercih etmedi. Egzersiz önerisi yönteminin sorgulandığı çoklu yanıt verilebilen soruda hekimlerin %80,3'ü hastalarını FTR hekimine yönlendirmeyi, %55,4 hastalara resimli broşürler vermeyi, %22,9'u ise egzersizleri kendileri göstermeyi tercih etti. Hekimlerin medikal tedavi tercihleri sıklıkla nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ve topikal ilaçlar oldu. Opioidleri tercih etme sıklığı düşüktü. SONUÇ: Hekimlerin ilgili hasta grubu ile tecrübe kazanmasının bilgi puanına herhangi bir etkisi olmadı. FTR rotasyonu yapmış olmanın bel ağrısı bilgi düzeyini arttırdığı görüldü. Hekimlere bel ağrısı ile ilgili verilen eğitimlerin arttırılmasının bel ağrılı hasta yönetimini kolaylaştıracağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
AIM: The objective of this study is to evaluate the knowledge and practices of family medicine residents working in Turkey about low back pain. MATERIALS AND METHODS: This research was carried out between 04.08.2022 and 08.11.2022. It is a cross-sectional, descriptive survey study conducted with family medicine residents in Turkey who volunteered to participate in this study. An online questionnaire was applied to the physicians. All statistical analysis were performed using IBM SPSS version 25.0 and the statistical significance level was accepted as p0.05). When the physicians were compared according to whether they received Physical Medicine and Rehabilitation (PMR) rotation during their residency training, the knowledge score of the physicians who received PMR rotation was found to be higher than those who did not (p=0.012). 46.7% of the physicians did not prefer to recommend traditional and complementary medicine practices to their patients. In the multi-answer question in which the exercise recommendation method was questioned, 80.3% of the physicians preferred to refer their patients to the PMR physician, 55.4% preferred to give patients illustrated brochures, and 22.9% preferred to show the exercises themselves. Medical treatment preferences of physicians were mostly Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID) and topical drugs. The frequency of opting for opioids was low. CONCLUSIONS: The physicians' experience with the relevant patient group did not have any effect on the knowledge score. It was observed that performing PMR rotation increased the knowledge of low back pain. It was recommended to improve the training provided for the physicians about low back pain as an attempt to facilitate the management of patients with low back pain.