Süt tankerlerinde bakteri oluşmasını önleyecek kaynak yapısının incelenmesi
Investigation of the resource structure to prevent bacterial occupation in milk tankers
- Tez No: 783618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tanker, TIG Kaynağı, MAG Kaynağı, Süt, Bakteri Sayısı, Tanker, TIG Welding, MAG Welding, Milk, Bacteria Count
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, Tungsten Inert Gaz (TIG) kaynak yöntemi ile Metal Aktıf Gaz (MAG) kaynak yöntemleri, AISI 304 (EN 1.4301) östenitik paslanmaz çelik birleştirmeleri için kullanılmıştır. Bu iki kaynak yöntemi, mikroyapı, mekanik özellikler ve biyoözellikler açısından karşılaştırılmıştır. Mekanik özellikleri görmek için çekme ve sertlik testleri gerçekleştirilmiştir. Kaynaklı bağlantılardaki olası süreksizliklerin izlenmesi görsel muayene, sıvı penetrant testi ile ve radyografik muayene ile yapılmıştır. Kaynaklı numunelerin mikroyapıları, optik mikroskopla ve taramalı elektron mikroskopu ile incelenmiştir. Süt taşınan tanklar için gerçekleştirilen kaynaklı bağlantıların yüzeylerindeki mikroorganizmaların sayılması swab analizi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Tungsten Inert Gas (TIG) welding and Metal Active Gas (MAG) welding methods were used for AISI 304 (EN 1.4301) austenitic stainless steel joints. These two welding methods were compared in terms of microstructure, mechanical properties and bioproperties. Tensile and hardness tests were carried out to see the mechanical properties. Monitoring of possible discontinuities in welded joints was done by visual test, liquid penetrant test and radiographic inspection. The microstructure of the welded samples was investigated by optical microscope and scanning electron microscope. The counting of microorganisms on the surfaces of the welded joints for the tanks carrying milk was carried out by swab analysis.