Hemşirelik öğrencilerinin sağlık algısı ile covid-19 aşısına karşı tutumları arasındaki ilişki
The relationship between nursing student's perception of health and their attitude towards covid-19 vaccine
  1. Tez No: 783619
  2. Yazar: NAHED MOHAMMED HAMED BAKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Hemşirelik, Covid-19 Aşısı, Tutumlar, Covid-19, Nursing, Covid-19 Vaccine, Attitudes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik bölümünde öğrenim gören öğrencilerin sağlık algısı ile covid-19 aşısına karşı tutumlarını belirlemektir. Materyal-Metot: İlişki arayan tanımlayıcı çalışmanın evrenini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü 1.,2.,3. ve 4. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem seçimine gidilmeden araştırmaya katılmaya gönüllü olan 477 öğrenci çalışma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Veri Toplama Formu”,“Sağlık Algısı Ölçeği”ve“COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumlar Ölçeği”Kullanılmıştır. Veriler google form aracılığı ile toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20.00 istatistik programı kullanışmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde; t-testi ve Anova testleri, normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde Kruskal Wallis Test ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu'ndan 2021/560 sayılı izni ve çalışma yapılan kurumdan kurum izni alınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalamaları 20.23 ±1.6 olup, katılımcıların % 92'sinin herhangi bir kronik hastalığı olmadığı, %78,6'sının son bir ayda sağlık problemi yaşamadığı, %74,4'ünün COVID-19 hastalığı geçirmediği, %29,4'ünün COVID-19 aşısı yaptırmadığı, % 17'sinin COVID-19 aşısını yakınlarına önermediği %26,4'ünün ise kararsız olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin % 65,2'si aşı yaptırmanın isteğe bağlı olmalı diye görüş bildirdiği ve %55.1'inin sağlığını iyi olarak değerlendirdiği saptanmıştır. Bu çalışmada sağlık algısı toplam ölçek puanının 41.04 ±6.23 ve COVID-19 aşısına yönelik tutumları ölçeği toplam puan ortalaması 27.73 ±3.33 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin sağlık algısı ölçeği toplam puanı ile çalışma durumu ve sınıf değişkenleri arasında farklılık göstermiştir. Katılımcıların Sağlık algısı ölçeği ve alt grupları ile COVID-19 Aşısına Yönelik Tutumları Ölçeği ve alt grupları arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada hemşirelik öğrencilerin sağlık algısı düzeyi arttıkça COVID-19 aşısına yönelik olumlu tutumlarının arttığı, olumsuz tutumlarının azaldığını saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to determine the health perception of the students studying in the nursing department and their attitudes towards the covid-19 vaccine. Material and Method: The universe of the descriptive study, which seeks a relationship, consists of the 1st, 2nd, and 3rd Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Ondokuz Mayıs University. And 4th-grade students. 477 students who volunteered to participate were included in the study without making a sample selection.“Personal Data Collection Form,”“Health Perception Scale,”and“Attitudes towards COVID-19 Vaccine Scale”were used as data collection tools. The data were collected via a google form. SPSS 20.00 statistical program was used in the evaluation of the data. In the analysis of normally distributed data, t-test and ANOVA tests, Kruskal Wallis Test, and Mann-Whitney U test were used to analyze data that did not show normal distribution. To carry out the research, permission numbered 2021/560 from the Social and Human Sciences Ethics Committee of Ondokuz Mayıs University and institutional permission from the institution where the study was conducted were obtained. Results: The mean age of the individuals participating in the study was 20.23 ± 1.6 years; 92% of the participants did not have any chronic disease, 78.6% did not have any health problems in the last month, 74.4% did not have COVID-19 disease, 29.4% It was determined that they did not receive the COVID-19 vaccine, 17% did not recommend the COVID-19 vaccine to their relatives, and 26.4% were undecided. It was determined that 65.2% of the students stated that getting vaccinated should be optional, and 55.1% evaluated their health as good. In this study, the total mean score of the health perception scale was 41.04 ±6.23, and the total score of the attitudes toward the COVID-19 vaccine was 27.73 ±3.33. There was a difference between the students' health perception scale total score and working status and class variables. A positive and significant relationship was found between the Health perception scale and subgroups of the participants and the Attitudes Toward the COVID-19 Vaccine Scale and its subgroups. Conclusion: In this study, it was determined that as the health perception level of nursing students increased, their positive attitudes toward the COVID-19 vaccine increased, and their negative attitudes decreased.