Ergenlerde ebeveyn ve akran bağlanması, yaşam doyumu, Covid-19 korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between parent and peer attachment in adolescents, life satisfaction, fear of Covid-19
  1. Tez No: 783702
  2. Yazar: YASEMİN BİLGİ UZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn ve akran bağlanması, yaşam doyumu, Covid-19 korkusu, Parent and peer attachment, Life satisfaction, Covid-19 fear
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Covid-19 dünya geneline hakim olan ve çözümü bulunamayan, refah düzeyimize olumsuz etkileri bulunan bir pandemi sürecidir. Oldukça yeni bir kavram olan pandemi dünyayı, insanları ve insan psikolojisini etkisi altına alan bir süreçtir. Covid-19 salgını hayatımızın birçok alanını etkileyen ve değiştiren halen devam eden bir pandemi sürecidir. Bu araştırmada 16-22 yaş grubundaki ergenlerde ebeveyn ve akran bağlanma ile yaşam doyumu ve Covid-19 korkusu arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, nicel-ilişkisel tarama modelinde hazırlanmıştır. Örnekleme birimine göre örnekleme yaklaşımı olarak eleman örnekleme olacaktır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da yaşayan 16-22 yaş grubu ergenlerden oluşan 300 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada yaş, cinsiyet, aile tipi gibi değişkenler hakkında bilgiler yer alan bir Sosyodemografik Bilgi Formu yer alacaktır. Katılımcılara değişkenlerin analizi için Covid-19 Korkusu, Ebeveyn ve Akran Bağlanma Envanteri, Yaşam Doyumu Ölçekleri uygulanacaktır. Veriler lisanslı SPSS 25 paket program ile analiz edilecektir. Araştırmaya katılan ergenlerin 155 tanesi kadın olup, 145 tanesi erkektir. Araştırmaya katılanların cinsiyet oranları incelendiğinde; %51,67 'sinin kadın, %48,33' ünün erkek olduğu saptanmıştır. Yaş oranları incelendiğinde; %5' inin 16 yaşında, %29,33' ünün 17 yaşında, %32' sinin 18 yaşında olduğu bulunmuştur. Yapılan araştırmanın sonucuna göre ergenlerde ebeveyn ve akran bağlanması ve yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğuna, Covid-19 korkusunun ebeveyn ve akran bağlanması, yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
COVID-19 is a pandemic process that dominates the world and has no solution yet, and also has negative effects on our well-being. A brand new concept, the pandemic is a process that affects the world, people and human psychology. COVID-19 pandemic is an ongoing pandemic process that has affected and changed many areas of our lives. In this study, it was aimed to examine the relationship between parental and peer attachment, life satisfaction and COVID-19 fear in adolescents aged 16-22 years. The purpose of this study is to decipher the relationship between parental and peer attachment and life satisfaction and COVID-19 fear. The research has been prepared in a quantitative-relational screening model. According to the sampling unit, element sampling will be the sampling approach. The sample of the study consists of 300 people consisting of adolescents aged 16-22 living in Istanbul. A Sociodemographic Information Form containing information about variables such as age, gender, family type will be included in the research. Covid-19 Fear, Parent and Peer Attachment Inventory, and Life Satisfaction Scales will be applied to the participants for the analysis of the variables. The data will be analysed with a licensed SPSS 25 package plan. The gender statistics of the adolescents participating in the study are 155 women and 145 men. When the gender ratios of the participants in the study were examined, it was found that 51.67% are female and 48.33% are male. When the age ratios were examined, it was found that 5% are at the age of 16, 29.33% are at the age of 17, and 32% are at the age of 18. According to the results of the survey, adolescents have significant relationship between parental and peer connecting to but it is concluded that there is no significant relationship link to Covid-19 fear of parental and peer connecting with life satisfaction.