Sa'îd Takiyuddîn'in 'Mevcetu Nâr' adlı öykü koleksiyonunun incelenmesi
The analysis of Said Takieddine's story collection titled 'Mevcetu Nâr'
  1. Tez No: 783723
  2. Yazar: MUHSİN AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lübnan, Modern Lübnan Edebiyatı, Sa'îd Takiyuddîn, Lebanon, Modern Lebanese Literature, Said Takieddine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Lübnan tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Ülke var olduğu günden bu yana farklı devletlerin himayesinde kalmakla birlikte Fransız manda rejimine de maruz kalmıştır. Bu durum Lübnanlı yazarların eserlerinde konu olarak daha çok Lübnanlıları ve Lübnanlı göçmenlerin sorunlarını ele almalarına neden olmuştur. Modern Lübnan Edebiyatının öncü yazarları arasında yer alan Sa'îd Takiyuddîn (1904-1960) öykü, makale, tiyatro ve şiir alanlarında çeşitli eserler kaleme aldı. Lübnan'ı ve Lübnanlı göçmenlerin problemlerini kaleme alan Sa'îd Takiyuddîn eserlerinde sade ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Duyarlı ve hassas bir kişiliğe sahip olan yazar, yaşadığı toplumun sorunlarıyla yakından ilgilenmiştir. Takiyuddîn'in eserlerinde temel konu, toplum ve toplumun sorunlarıdır. Realist bir yazar olan Sa'îd Takiyuddîn, eserlerinin konusunu gerçek hayattan almış ve eserlerinde psikolojik analizlere yer vermiştir. Yazar, gerek konu gerek üslup açısından kaleme aldığı eserleriyle Lübnan'da ve Arap dünyasında önemli şahsiyetler arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Lebanon is a country that has hosted various civilizations throughout history. Although the country has been under the auspices of different states since its existence, it has also been exposed to the French mandate regime.This situation caused Lebanese writers to deal with Lebanese and Lebanese immigrants subjectsin their works. Said Takieddine who is among the authors of Modern Lebanese Literatüre (1904-1960) has written various works in the fields of short stories, articles, theater and poetry. Said Takieddine who wrote about the problems of Lebanese and Lebanese immigrants used a simple and understandable language in his works.The author witha sensitive and sensitive personality was closely interested in the problems of the society he lived in. The main subject in Takiyuddin's works is society and its problems. Said Takieddine, a realist writer, took the subject of his works from real life and included psychological analyzes in his works. The author has been among the important personalities in Lebanon and the Arab world with the works he wrote in terms of both subject and style.