Matematik öğretmenlerinin matematik öğretimi yeterlik inançları ile kaynaştırmaya yönelik mesleki yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mathematics teachers' professional qualifications to follow mathematics teaching with qualification beliefs
  1. Tez No: 783913
  2. Yazar: SÜLEYMAN BAHÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMÜR GÜREL SELİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, kaynaştırma, öz yeterlik, yeterlik inancı, Math education, inclusive education, self-efficacy, efficacy belief
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, matematik öğretmenlerinin matematik öğretimi yeterlik inançları ile kaynaştırmaya yönelik mesleki yeterlikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. İlköğretim matematik öğretmenlerinin ölçeklerden aldıkları puanların farklı demografik özelliklere göre nasıl farklılaştığı ölçeklerin alt boyutlarına göre incelenmiştir. Araştırmanın katılımcıları 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı'nın 1. döneminde Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde görev yapan 297 ilköğretim matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Bu araştırmada Enochs ve ark. (2000) tarafından geliştirilen ve Hacıömeroğlu (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan, matematik öğretmenlerinin matematik öğretimi yeterlik inançlarını belirlemek amacıyla“Matematik Öğretimi Yeterlik İnanç Ölçeği”ile birlikte Sarı ve Karaca (2018) tarafından geliştirilen“Öğretmenler İçin Kaynaştırmayla İlgili Mesleki Yeterlik Gelişimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde çarpıklık-basıklık katsayıları ile kontrol edilmiş, bağımlı değişkenlerin bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız gruplar için t-testi ile incelenmiş, değişkenler arası ilişki ise Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre matematik öğretmenlerinin matematik öğretimi yeterlik inanç ölçeğinden elde ettikleri puanlar görev süresi değişkeni ile anlamlı bir fark ortaya çıkarmazken; cinsiyet, çalışılan bölge, kaynaştırma öğrencisine sahip olma ve kaynaştırma ile ilgili eğitim alma değişkenlerinin bazı alt boyutlarında anlamlı düzeyde farklılıklar bulunmuştur. Kaynaştırmaya yönelik mesleki yeterlik ölçeğinden alınan puanların cinsiyet ve görev süresi değişkenlerine göre anlamlı bir fark oluşturmadığı görülürken; çalışılan bölge, kaynaştırma öğrencisine sahip olma ve kaynaştırma ile ilgili eğitim alma değişkenlerinin alt boyutlarında anlamlı düzeyde farklılaşmanın olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; matematik öğretmenlerinin matematik öğretimi yeterlik inançları ile kaynaştırmaya yönelik mesleki yeterlikleri arasında pozitif yönlü düşük düzey bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between mathematics teaching efficiency beliefs of mathematics teachers and their professional competencies towards inclusive education was examined. How the scores of primary school mathematics teachers from the scales differ according to different demographic characteristics were undertaken according to the sub-dimensions of the scales. The participants of the study consisted of 297 primary school mathematics teachers working in any region of Turkey in the 1st term of the 2022-2023 academic year. In this study,“Mathematics Teaching Proficiency Belief Scale”,developed by Enocs et al. (2000) and was adapted to Turkish by Hacıömeroğlu (2010), and“Professional Competency Development Scale for Inclusive Education”that was developed by Karaca (2018) was used. In the analysis of the data, the skewness-kurtosis coefficients were controlled, whether the dependent variables differed according to the independent variables was examined with the t-test for independent groups, and the relationship between the variables was examined with the Pearson product moment correlation coefficient. According to the results obtained from the research, while the scores obtained by the mathematics teachers from the mathematics teaching efficiency belief scale did not reveal a significant difference with the variable of tenure; there were significant differences in some sub-dimensions of gender, working region, having inclusive students and receiving education related to inclusiveness. While it was seen that the scores obtained from the professional competence scale for inclusion did not make a significant difference according to the variables of gender and tenure; It was observed that there was a significant difference in the sub-dimensions of the region of study, having inclusive students and receiving education related to inclusiveness. In conclusion; It has been observed that there is a low-level positive relationship between the mathematics teaching efficiency beliefs of mathematics teachers and their professional competencies for inclusion.