البناء الفني في شعر جاسم محمد جاسم
Jassim Muhammed Jassim'in şiirindeki sanatsal yapı / The artistic construction in the poetry of Jassim Mohammed Jassim
  1. Tez No: 783972
  2. Yazar: AHMED MAHMOOD MOHAMMED MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Câsım Muhammed Câsım, Sözlük, Tasvîr, Lafızlar
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma şairin lügat mana ve şekil açısından bir olan edebi faaliyetleri tespit edilirken edebi metinleri oluşturan unsurları keşfetmeyi amaçlayan araştırmalar kapsamında değerlendirilebilir. Bu araştırma şairin güzellik duygusuyla ilgili (estetik) yönlerini ve farklılığını, hiçbir karışıklık olmaksızın dili kullanmadaki sıra dışılığını ortaya koyabilmiştir. Bu araştırma Câsım Muhammed Câsım'ın şiirlerindeki edebi şekli, araştırmacının bakış açısıyla analitik bir şekilde tespit edebilmiştir. Yapılan bu tespitler sadece araştırmacı tarafından yapılmamış, geçmişte ve günümüzde de birçok dil bilgini tarafından da ifade edilmiştir . Araştırma lugatı düzenleme ve muayyen gösteren (delalet eden) kalıplar içerisindeki kriterlere uymada şairin başarısını ortaya koymuştur. Aynı şekilde nassın güzelliği ve dilin gizli boyutunu ifade etmek için şairin kullandığı şiirsel tasvirler de tespit edebilmiştir. Bunun yanında şiirsel tasvirlerin estetiğiyle paralellik gösterecek şekilde metni genişleten rumz, tenâs ve dahili ve harici olmak üzere iki çeşidiyle îkâ' gibi teknikler de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study descends among activities that reveal the contents of the literary text through standing on the poet's literary activities that have linguistic, moral, and structural cohesion. Furthermore, this study reveals some aesthetic aspects of the poet and his ingenuity and extraordinary artistry through legitimate linguistic manipulation without ambiguity. Finally, this study expresses the artistic construction in Jassim Mohammed Jassim's poetry by using the analytical vision according to the researcher's perspective, supported by theoretical evidence from many ancient and modern scholars. The contents of the study carry aspects that prove that the poet can assemble the verbal language and place it within fields with specific semantic clusters. The study deals with the poetic images used by the poet to express the aesthetics of the text and the hidden dimension of language. It also deals with some techniques, such as symbol, intertextuality, and rhythm at its internal and external levels, which extend the text with an additional value parallel to the aesthetics of poetic images employed by the poet through the contexts of the poetic text. key words:Construction, Jassim Muhammad Jassim, lexicon, image, and the language.