البناء الإيقاعي في شعر هزبر محمود
Hizabr Mahmud'un şiirinde ritmik yapı
  1. Tez No: 785026
  2. Yazar: MOHAMMED MAHDİ ISMAEL AL-MIHRAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, ahenk, vezinler, Hizabr Mahmud, şiirin musikisi, (literature, rhythm, weights, Hazbar Mahmoud, poetry music.)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma şair Hizabr Mahmud'un şiirindeki ritmik yapı üzerinde durarak onun şiirindeki musiki yönü ele almayı amaçlamaktadır. Çünkü şiir duygusal etkisine müzik aracılığıyla ulaşır. Ritim ise, müziğin ruhu ve kalitesinin işaretidir. Yani şiir ritim ile okuyucunun kulağına taşınır. Bu çalışmanın önemi zamanımızda ödül avcısı olarak adlandırılan şair Hizabr Mahmud'un şiirini incelemesinde yatmaktadır. Arapça alanında hangi ödül veya yarışma var ise bu şairin o alanda derecesi bulunmaktadır. Bundan dolayı onun şiiri bu devrin şiiri olarak kabul edilir. Çalışmada birinci bölüm (dış ritmi), ikinci bölüm (kafiyeyi), üçüncü bölüm (iç ritmi) ve dördüncü bölüm ise (merciiyyat ritmini) incelemektedir. Araştırmanın ihtiyacına göre araştırma yöntemleri kullanılarak bütünleştirici araştırma yöntemi izlenmektedir. Araştırmada şairin, sürçmeleri ve hastalıkları kullanma üslubunu incelerken tümevarım yöntemi, bu sürçmelerin ve hastalıklı durumların işaretlerini incelerken analitik ve betimleyici yöntemi, karşıtlıkları ve hırsızlıkları ortaya çıkarırken ise analitik deneysel yöntem kullanılmaktadır. Araştırmanın genelinde ise tümevarım yöntemi kullanılmaktadır. Araştırmada üç sonuca ulaşılmıştır. Bunların en önemlisi Hizabr Mahmud şiirde buhur ve mütedavil (nöbetleşe) kafiye yöntemini kullanmaktadır. O, kısa bahirlerden ve kısa parçalardan kaçınmaktadır. Şair, şiirlerini, geliştirip özelleştirdiği tasvir üslubunu kullanarak şekillendirmektedir. Ayrıca beyitte kafiyelerin yerleşmesi ve ritmik yer değişimi oluşturmak için tadîf üslubuna yönelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to stand at (the rhythmic construction in the poetry of Hazbar Mahmoud) and deal with the musical side in his poetry, because poetry reaches its psychological impact through music, and rhythm is the soul of music and its auditory soul, and a sign of its quality. The importance of the study lies in the importance of the poet Hazbar Mahmoud, as he is considered a prize hunter in this era. There is no Arab prize except that he has a share in it, and there is no competition except that his name is in the first list. From here we know that his poetry represents the poetry of the era and its general taste, and the first chapter is studied. (external rhythm), the second (rhyme), the third (internal rhythm), and the fourth (the rhythm of references). The indications of these creeps and the ills used the analytical and descriptive method and in extracting the oppositions and thefts the comparative and analytical experimental method was used. The research is mostly based on induction. The style of export, which he developed and distinguished, is intended as a method of weakening to enable rhyme and create musical displacement at home.