Investigation of the microstructural and mechanical properties of DP500 and DP700 quality steels welded with different heat inputs
Farklı ısı girdisiyle kaynak edilmiş DP500 ve DP700'ün mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 783973
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL, DR. CANER BATIGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift Fazlı Çelikler, Mikro Yapı, Mekanik Özellikler, TIG ve MAG kaynağı, DP steels, Microstructure, Mechanical Properties, TIG and MAG Welding
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma farklı ısı girdilerinin DP500 ve DP700 mikroyapısının ve mekaniksel özelliklerinin üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Kaynak deneyleri, TIG (Tungsten Asal Gaz) kaynağı, MAG (Metal Aktif Gaz) darbeli ark kaynağı ve MAG soğuk metal transfer ark kaynağı (CMT:Cold Metal Transfer) yöntemleri kullanılarak manuel formatta belirlenen parametreler korunarak gerçekleştirilmiştir. Belirtilen koşullar altında kaynatılan numuneler, öncelikle metalografik yöntemlerle incelenmiştir. Ayrıca çekme testi ve eğme testi gibi tahribatlı testler de uygulanmıştır. Farklı ısı girdileri ve soğuma hızları değişik kaynak bölgelerinde farklı faz oluşumlarına ve mekanik özelliklerin meydana gelmesine neden olmuştur. Bu çalışma orta ısı girdisi olan soğuk metal ark kaynağı metodunun en etkili method olduğunu beynit oluşumu, yüksek çekme mukavementi, tokluk, süneklik . Ayrıca Isıdan etkilenen Bölgenin menevişlenmesi ise bu yöntemde en azdır.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of different heat input values from different welding techniques on microstructural and mechanical properties of Dual Phase (DP) steel DP500 and DP700 are evaluated. The welding operations were carried out manually by using Tungsten Inert Gas Welding (TIG), Metal Active Gas (MAG) Pulse Arc Welding and MAG Cold Metal Transfer (CMT) arc methods with keeping different heat inputs. The specimens were welded under specified conditions. They were initially evaluated by metallographic methods. In addition, destructive tests such as tensile testing and bending testing were also applied. Different heat inputs and cooling rates causes different phase formations and mechanical properties in various welding regions. The study concludes that MAG CMT medium heat input value is the optimum condition due to bainite formation, high toughness, tensile strength, ductility. Furthermore, Heat Affected Zone (HAZ) softening also is the lowest in MAG CMT method.