Astrolojî û rengên wê di jiyanê da
Astrology and its reflections in life
  1. Tez No: 783974
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEMDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldız Bilimi, Burç, Astroloji ve Hayat, Astrolojinin Yansımaları, Dört Element, Kürt toplumunda Astroloji, Astroloji ve Kürt kültürü, Astrology, Horoscope (zodiac), Astrology and Life, Reflections of Astrology on Life, Four Elements, Astrology in Kurdish Society, Astrology and Kurdish Culture. Stêrnasî, tenê li ser esmên, stêrk, heyv û rojê, li ser guherînên mirovî yên di bin bandora stêrkan da dibin ranaweste
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Astroloji yalnızca gökyüzü, yıldız, ay ve güneşin insan üzerindeki etkisini ele almıyor, aynı zamanda yaşam ve hayatta meydana gelen olaylar üzerinde de etkisi görülmüş ve bu alanlar da astrolojiye konu olmuşlardır. Bu nedenle toplumlara, toplumların tarihine, o toplumlarda yaşanan olaylara, toplumların kültür, tıp gibi unsurlarına baktığımız zaman yaşamın birçok alanında astrolojinin yansımalarıyla karşılaşırız.“Astroloji ve hayattaki yansımalarını”konu edinen bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde astroloji ve özellikleri, ikinci bölümde astrolojinin hayattaki yansımaları, üçüncü bölümde Kürt toplumu ve kültüründeki yeri üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada genel olarak astroloji, tarihi, gelişimi, onunla ilişkili alanlar vb konuları irdeledik. Bu alanın çatısı altında sayılan aynı zamanda Kürt toplum ve kültüründe de yer alan konu ve yansımaları, Kürt toplum, kültür ve literatüründe yer alan astrolojik ve astronomik unsurları çalışmanın ana konusu olarak sunduk.
Özet (Çeviri)
Astrology not only focuses on the influence of the changes of stars and planets on humanbeing, but also astrology has had an impact on life and events and these influences have become subjects of astrology. For this reason, when we focus society, the history of society, events and medicine, we encounter the influences of astrology in many areas and parts of life. This study, which deals with“astrology and its reflections in life”, consists of three main parts. In the first part, astrology and its features, in the second part, the reflections of astrology in life, in the third part, its place in Kurdish society and culture are emphasized. In this study, we examined subjects such as astrology in general, the history and development of astrology, and the fields related to astrology. We have presented the subject and reflections of the Kurdish society and culture, which is considered the subject of astrology, as well as the astrological and astronomical elements in the Kurdish society, culture and literature as the main subject of the study.