دور المرأة المسلمة في البناء الحضاري على ضوء كتاب النساء من كتاب الاستيعاب لابن عبد البر
İbn Abdil-Berr'in el-İstî'âb kitabının sahabe hanımları bölümü ışığında medeni hayatta Müslüman kadının rolü / Muslim women's role in civil life in the light of the women companions chapter on Ibn 'Abd al-Barr's book (al-Isti'ab)
  1. Tez No: 783978
  2. Yazar: ADHAM HAYDAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LAYETH SUUD JASSIM AL-HAMMADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Al-İstiab, Ibn Abd al-Barr, Muslim women, Islamic civilization, Companions womens
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
İslam Medeniyeti, Arap Yarımadası'nda ilerleme ve yükselmeyi temin etmiş, insanlığın yolunu aydınlatan bir ışık, ilim ve irfan yolunda toplumu en üst seviyeye yükselten bir medeniyet olmuştur. İslam milleti, diğer toplumlara karşı kadın ve erkeğiyle her alanda üstünlük sağlamıştır. Özellikle ilmin yayılmasında ve bu mübarek millete önderlik eden gençlerin yetiştirilmesinde sahabe hanımlarının önemli rolü olmuştur. İçlerinden hadis râvîleri, fakihler, şiir ve edebiyat âlimleri ile ticarette, sanayide, ziraatte, zanaatta ve diğer sosyal işlerde önemli rol üstlenen kimseler olmuştur. Biyografi ve tarih kitaplarına göz attığımızda, insanlığın efendisi hazreti Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) ümmeti için iftihar vesilesi olan sahabe hanımlarının isimlerinin önemle ve özellikle zikredildiğini görebiliriz. Bu çalışmada farklı alanlardaki sahabe hanımlarının rolüne ışık tutmak için Fas âlimi Yusuf b. Abdi'l-Berr el-Kurtubî'nin sahabe biyografileri konusunda kaynak kitaplardan biri olan el-İstîâb isimli kitabı seçilmiştir. el-İstîâb kitabı, Bu kitap, İbn Abdilberr'den sonra gelen İbnü'l-Esir'in Üsdü'l-gâbe ve İbn Hacer el-Askalanî'nin el-İsâbe kitabı ve diğer sahabe biyografileri için önemli bir referans kitabı olarak kabul edilmiştir. Anahtar kelimeler : El-İstîâb, İbn Abdilberr sahabe hanımlar, müslüman kadının rolü, islam medeniyati
Özet (Çeviri)
The call to Islam has been one of the fundamental foundations for civilizations to be built via a thorough and balanced knowledge of“human beings.”Thus, the caliphate notion has been the most significant commitment by males and females to the development of human civilization. As a result, the way Muslim women live their life in the way they choose may have made a mark on anthropological culture, bringing them out of ignorance and darkness and into the light of knowledge and enlightenment. Beginning with the Prophet's (PBUH) era, the role of women in science and Islamic knowledge, notably during the Prophet's (PBUH) era, is a renaissance documented by Islam history. There was an abundance of female scientists working in text translation, fiqh, hadit, asceticism, and worship, while female companions played a major role in terms of politics and the call to jihad. The book named“al-İstiab”by a female companion, which is one of the fundamental works in Islamic history, was designated to pave the way for the role of female companions in numerous fields, but it later turned out to be a dictionary of the Prophet's female and male companions (PBUH). When compared to the writings of the other companions, the Andalusians' book named“al-İstiab”is far more reputable.