Acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda şok indeksinin ölümcül tanıları ayırt etmedeki gücü
The power of the shock index in discrimination of fatal diagnosis in patients who apply to the emergency department with complaint of chest pain
- Tez No: 783988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE BELGİN AKILLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Göğüs ağrısı, Şok indeksi, Emergency services, Chest pain, Shock index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Kritik hastalarda mortalite öngörmede yaygın olarak kullanılan parametrelerden şok indeksi değerini hesaplayarak acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastaların hayati öneme sahip tanısının olup olmadığını, hastaneye yatış olasılığını ve hastane içi mortalite olasılığını öngörmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, prospektif bir kohort bir çalışmasıdır. 18 yaş üstü ve göğüs ağrısı nedeni ile acil servise başvuran hastalar çalışmaya dahil edildi. Gebe hastalar, travma hastaları ve çalışma için onam vermeyen hastalar çalışmadan dışlandı. Çalışmaya dahil edilen hastalardan elde edilen verilerden; demografik özellikler, vital bulgulardan elde edilen sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, nabız sayısı ve rutin laboratuar tetkikleri kayıt altına alındı. Şok indeksi nabız/sistolik arteriyel tansiyon olarak hesaplandı. Daha sonra hastanın hastaneye yatıp yatmadığı, tanısı ve mortalite sistem üzerinden takip edildi. Yapılan hesaplamalar çerçevesinde şok indeksine bakılarak göğüs ağrısı olan hastaların ölümcül tanı konulup konulmadığı, hastane içi mortalite ve yoğun bakım yatışı öngörmedeki etkileri araştırıldı. Bulgular: Hastaneye yatışı yapılan hastalar, taburcu edilen hastalarla karşılaştırıldığında şok indeksi medyan değeri hastaneye yatışı gerçekleşen hastalarda 0.64 iken yatış yapılmayan hastalarda 0.63 bulunmuştur (p>0.05). Hayati önemi olan hastalar, hayati öneme sahip olmayan hastalarla karşılaştırıldığında şok indeksi medyan değeri hayati önemi olan hastalarda 0.65 iken hayati önemi olmayan hastalarda 0.62 bulunmuştur (p>0.05). Mortalite görülen hastalarla, mortalite görülmeyen hastalar karşılaştırıldığında şok indeksi medyan değeri mortalite gelişen hastalarda 0.76 iken mortalite gelişmeyen hastalarda 0.64 bulunmuştur (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalar hastaneye yatış yapılıp yapılmamasına, hayati önemi olan bir tanı alıp almamasına göre ve hastane içi mortalite gerçekleşip gerçekleşmemesine göre gruplandırılmış, ancak Şİ değerlerinde istatiksel olarak anlamlı bir sonuç saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: By calculating the shock index value, one of the parameters commonly used in predicting mortality in critically ill patients, we aimed to predict whether patients who applied to the emergency department with chest pain have a vital diagnosis, the probability of hospitalization and the probability of in-hospital mortality. Material and Methods: This study is a single-center, prospective cohort study. Patients over the age of 18 and admitted to the emergency department due to chest pain were included in the study. Pregnant patients, trauma patients, and patients who did not give their consent for the study were excluded from the study. From the data obtained from the patients included in the study; Demographic characteristics, systolic blood pressure obtained from vital signs, diastolic blood pressure, pulse rate and routine laboratory tests were recorded. Shock index was calculated as pulse/systolic arterial blood pressure. Then, the patient's hospitalization, diagnosis and mortality were followed up on the system. Within the framework of the calculations, it was investigated whether patients with chest pain were diagnosed with a fatal diagnosis by looking at the shock index, and its effects on predicting in-hospital mortality and intensive care hospitalization. Results:. When hospitalized patients were compared with discharged patients, the median shock index value was 0.64 in hospitalized patients and 0.63 in non-admitted patients (p>0.05). When the vitally important patients were compared with the non-vital patients, the median shock index value was 0.65 in the vitally important patients and 0.62 in the non-vital patients (p>0.05). When patients with mortality and patients without mortality were compared, the median value of shock index was 0.76 in patients with mortality, and 0.64 in patients without mortality (p>0.05). Conclusion: In our study, patients who applied to the emergency department with chest pain were grouped according to whether they were hospitalized, whether they had a vital diagnosis, and whether there was in-hospital mortality, but no statistically significant result was found in SI values.