Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan 3-6 yaş arasındaki hastalarda serum klotho protein düzeyleri
  1. Tez No: 893843
  2. Yazar: MUAZZEZ EBRAR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AYHAN CÖNGÖLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Nöroinflamatuvar, Antiinflamatuvar, Klotho, Autism spectrum disorder, Neuroinflammation, Antiinflammation, Klotho Author: Muazzez Ebrar ÖZCAN
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Otizm Spektrum Bozukluğunun (OSB) oluşumunda birçok genetik ve çevresel faktörün rol oynadığı ileri sürülmesine rağmen etiyolojisi henüz net olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalar bu tanıyı alan çocuklarda sağlıklı kontrollere kıyasla; proinflamatuar sitokin düzeylerinde artış ve antiinflamatuar sitokin düzeylerinde azalma olduğunu göstermektedir. Yine son zamanlarda yapılan çalışmalarda nöropsikiyatrik hastalıklarda antioksidan ve antiinflamatuar yolaklar üzerindeki etkisi ile bilinen klotho protein düzeylerininin daha düşük olduğu öne sürülmektedir. Nörogelişimsel bir bozukluk olan OSB'de serum klotho protein düzeylerinin tanı ve tedavi sürecinde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada OSB tanısı koyulan/bu tanı ile takip edilen 3-6 yaş aralığındaki hastalarda serum Klotho Protein düzeylerinin ölçülmesi, aynı yaş grubundaki sağlıklı çocuklarda serum Klotho Protein düzeyleri ile karşılaştırılması; OSB tanısı olan çocuklarda serum Klotho Protein düzeylerinin OSB klinik belirti ve semptom şiddeti ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 3-6 yaş aralığında, DSM-5 tanı ölçütlerine göre OSB tanısı koyulan 40 çocuk ve 40 sağlıklı kontrol grubu çocuk alınmıştır. Psikiyatrik muayene ve değerlendirme çocuk ve ergen ruh sağlığı ve çocuk hastalıkları uzmanı tarafından yapılmıştır. OSB tanısı olan hasta grupta OSB semptomlarının klinik belirti şiddetini değerlendirmek için Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçeği (ÇODÖ), Otizm Davranış Kontrol Listesi (ODKL) ve Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği-Türkçe Versiyonu (TEDÖ-RV) kullanılmıştır.Klotho protein düzeyleri rutin muayenenin bir parçası olarak alınan periferik venöz kandan arta kalan kan örneklerinin tıbbi biyokimya laboratuvarında uygun koşullarda muhafaza edilip kitlere uygun ELISA cihazlarında çalışılmasıyla ölçülmüştür. Bulgular: Çalışma yaş ve cinsiyet yönünden birbirine benzer katılımcılardan oluşan 40 gönüllü ve 40 hasta ile yapıldı. OSB ve kontrol grubunda sırasıyla ortalama klotho protein düzeyleri 467,9 pg/mol (113,2-1377,8) 702,3 pg/mol (306,1-2180,3) bulundu. Gruplar arasında klotho protein düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptandı. ÇODÖ toplam puanı ile klotho düzeyi arasında zayıf pozitif korelasyon olduğu görüldü. ÇODÖ puanlarına göre hafif/orta otizm olguları ile ağır otizm olguları arasında klotho protein düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı fark olduğu saptandı.ODKL ve TEDÖ-RV toplam puan ve alt ölçek puanlarının klotho düzeyi ile arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: OSB'li olgularda serum klotho düzeyinin kontrol grubuna kıyasla belirgin olarak daha düşük olduğu görüldü. Ağır derecede OSB olgularında serum klotho düzeyinin hafifi/orta derecede OSB olgularına kıyasla belirgin olarak daha düşük olduğu saptandı. Dolaşımdaki serum Klotho protein düzeyi nörogelişimsel bir hastalık olan OSB'ye yatkınlığı ve OSB'de klinik belirti ve semptom şiddetini gösterebilir. Etiyolojisi henüz netleştirilemeyen OSB'nin tanı ve tedavi sürecindeki sürecindeki zorluklar göz önüne alındığında nöroprotektif etkilerine dair güçlü kanıtlar bulunan potansiyel bir antiinflamatuar biyobelirteç olan klotho proteininin umut vaadedici olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Autism Spectrum Disorder (ASD) etiology is not yet fully understood, although it is proposed that many genetic and environmental factors play a role in the development of ASD. Recent studies have shown an increase in proinflammatory cytokine levels and a decrease in anti-inflammatory cytokine levels in children diagnosed with ASD compared to healthy controls. Studies conducted in children with this diagnosis compared to healthy controls; It shows that there is an increase in pro-inflammatory cytokine levels and a decrease in anti-inflammatory cytokine levels. Again, recent studies suggest that klotho protein levels, known for its effect on antioxidant and anti-inflammatory pathways, are lower in neuropsychiatric diseases. It is thought that serum klotho protein levels can be a guide in the diagnosis and treatment process in ASD, which is a neurodevelopmental disorder. In this study, it is aimed to measure serum Klotho Protein levels in patients diagnosed with/having follow-up for ASD in the age range of 3-6 years, to compare serum Klotho Protein levels with healthy children in the same age group, and to investigate the relationship between serum Klotho Protein levels and the clinical severity of ASD symptoms in children diagnosed with ASD. Materials and Method: The study included 40 children diagnosed with ASD within the age range of 3-6 years according to DSM-5 diagnostic criteria and 40 healthy control group children. Psychiatric examination and evaluation were conducted by a child and adolescent psychiatrist. In the patient group diagnosed with ASD, the Childhood Autism Rating Scale (CARS), Autism Behavior Checklist (ABC), and Turkish Version of the Repetitive Behavior Scale (RBS-R) were used to assess the clinical severity of ASD symptoms. Klotho protein levels were measured by storing the remaining blood samples from peripheral venous blood taken as part of a routine examination under appropriate conditions in the medical biochemistry laboratory and using ELISA devices suitable for the kits. Results: The study was conducted with 40 volunteers and 40 patients, consisting of participants similar in age and gender. The average klotho protein levels were found to be 467.9 pg/mol (113.2-1377.8) and 702.3 pg/mol (306.1-2180.3) in the ASD and control groups, respectively. A statistically significant difference was detected between the groups in terms of klotho protein level. A weak positive correlation was observed between the CARS total score and klotho level. According to CARS scores, a statistically significant difference was found between mild/moderate autism cases and severe autism cases in terms of klotho protein level. There was no significant difference between the ABC and RBS-R-TV total score and subscale scores and the klotho level. Conclusion: It was observed that the serum klotho level in cases with ASD was significantly lower than in the control group. Serum klotho level was found to be significantly lower in severe ASD cases compared to mild/moderate ASD cases. Circulating serum Klotho protein level may indicate susceptibility to ASD, a neurodevelopmental disease, and the severity of clinical signs and symptoms in ASD. Considering the difficulties in the diagnosis and treatment process of ASD, whose etiology has not yet been clarified, klotho protein, a potential anti-inflammatory biomarker with strong evidence for its neuroprotective effects, is thought to be promising.