Rotator manşet yırtığı oluşturulan tavşanlarda superior kapsüler rekonstrüksiyon amaçlı uygulanan biseps tenodezi tedavisi sırasında biseps tendonunun basınç seviyesinin iyileşmeye olan etkisinin araştırılması
Investigation of the healing effects of the pressure level of the biceps tendon in rabbits during the biceps tenodesis treatment applied for superior capsular reconstruction with rotator cuff rupture
  1. Tez No: 784079
  2. Yazar: EMRE BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ERAY KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Masif rotator manşet yırtığı, Biseps tendonunun uzun başı, Biseps tenodezi, Superior kapsüler rekonstrüksiyon, Massive rotator cuff tear, Long head of the biceps tendon, Biceps tenodesis, Superior capsular reconstruction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı masif rotator manşet yırtığı oluşturulmuş, superior kapsüler rekonstrüksiyon amaçlı uygulanan biseps tenodezi cerrahi tekniği ile tedavi edilen tavşanlarda uygulanan prosedür sırasında biseps tendonunun farklı basınç seviyelerinde tenodez uygulaması sonrası 4.hafta makroskopik ve histolojik olarak karşılaştırarak en etkili olan metodun belirlemektir. Metod:Çalışmamıza ağırlıkları ortalama 2 kg,ortalama yaşları 12 hafta olan normal aktiviteye sahip 30 adet Yeni Zelanda Beyaz cinsi erkek tavşanın her iki taraflı olacak şekilde 60 adet omzu çalışmaya dahil edildi. Eş sayıda omuz olacak şekilde 3 grup oluşturulup tüm omuzlarda masif rotator manşet yırtığı oluşturuldu. Aynı seansta biseps oluğunda biseps tendonun altındaki basınç değerleri kaydedildi. Tüm deneklere superior kapsüler rekonstrüksiyon amaçlı rotator manşet ayak izine bisepsin glenoid superiorundaki ankoru korunarak tenodez uygulandı. İlk gruba uygulanan biseps tenodezi oluktaki eşdeğer basınç ile tatbik edildi. İkinci gruba normale göre daha düşük basınç ile, üçüncü gruba ise normalden daha yüksek basınç ile olacak şekilde tenodez uygulandı. Tüm omuzlar postoperatif 4 hafta, her kafeste 1 adet tavşan olacak şekilde hareket kısıtlaması olmaksızın takip edildiler. Takip süresinin ardından deneklerin omuz eklemleri makroskopik ve histolojik karşılaştırma amaçlı alındı ve denekler sakrifiye edildi. Bulgular: Aynı histolog tarafından farklı zamanlarda yapılan histopatolojik incelemede; masif rotator manşet yırtığı oluşturulan modellerde farklı basınç değerleri ile gerçekleştirilen biseps tenodezi sonrası diğer gruplara göre özellikle düşük basınç ile yapılan tenodezlerin iyileşme parametrelerinin anlamlı derecede yüksek olduğu gözlendi (p0.05). Sonuçlar:Yaptığımız çalışmadan edindiğimiz bilgiler ışığında; masif rotator manşet yırtıklarının tedavisinde superior kapsüler rekonstrüksiyon amaçlı uygulanan biseps tenodezi cerrahi prosedüründe biseps tendonunun doğal basıncına göre daha düşük basınçla tenodeze edilmesinin doğal ve yüksek basınçla tenodeze edilmesine göre tedavinin başarısını arttırdığını histopatolojik olarak gösterdik. Yaptığımız çalışmayla biseps oluğundaki basıncın rotator manşetin basıncına göre daha yüksek olduğunu öngörerek aynı basınç ile veya daha yüksek basınçla yapılan tenodezlerde iyileşmenin negatif etkilenmiş olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to determine the most effective method applied for superior capsular reconstruction in rabbits treated with the surgical technique of biceps tenodesis, for the formation of massive rotator cuff tears by comparing macroscopic and histological findings at the 4th week after applying tenodesis of the biceps tendon at different pressure levels during the procedure. MATERIALS AND METHODS: 60 shoulders, each of the 30 male New Zealand White rabbits with an average weight of 2 kg and an average age of 12 weeks, were included in the study bilaterally. 3 groups were created with an equal number of shoulders. Then massive rotator cuff tears were made in all shoulders. In the same session, the pressure values under the biceps tendon groove were recorded. Tenodesis was applied to the rotator cuff footprint for superior capsular reconstruction in all subjects, preserving the anchor of the biceps glenoid superior. The tenodesis applied to the first group was applied with equal pressure in the biceps groove. The tenodesis was applied to the second group at a lower pressure than normal, and to the third group at a higher pressure than normal. The condition of all shoulders was tracked for four weeks postoperatively without any movement restriction, with one rabbit in each cage. After the follow-up period, the shoulder joints of the subjects were taken for macroscopic and histological comparison purposes, and the subjects were sacrificed. Results: In the histopathological examination performed by the same histologist at different times, in models with massive rotator cuff tears after the biceps tenodesis that were performed with different pressure values , it was observed that tenodesis performed with lower pressures resulted in significantly higher healing parameters than other groups (p0.05). Conclusion: In light of the information we obtained from our study, we showed histopathologically that in the treatment of massive rotator cuff tears tenodesis of the biceps tendon, in the surgical procedure of biceps tenodesis applied for superior capsular reconstruction, it is concluded that with tenodesising at lower pressures compared to the natural pressure or higher pressures of the biceps tendon increases the success of the treatment. Predicting that the pressure in the biceps groove is higher than the pressure in the rotator cuff, we have concluded that healing is negatively affected by tenodesis performed with the same pressure or higher pressure than the pressure in the rotator cuff groove.