Antarktika yarımdasında (James Ross Adası) ve Arjantın adalarında yayılış gösteren likenleşmiş mantar Lecidea ve Lecidella cinsine aıt türlerin taksonomik yönden araştırılması ve DNA barkodlamaları
Antarktika yarimdasinda (James Ross Adasi) ve Arjantin adalarinda yayiliş gösteren likenleşmiş mantar Lecidea ve Lecidella cinsine ait türlerin taksonomik yönden araştirilmasi ve dna barkodlamalari
  1. Tez No: 784094
  2. Yazar: FEYZA NUR AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKHAN HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lecidea, Lecidella, Likenleşmiş Mantar, Antarktika, Lecidea, Lecidella, Antarctica, Lichen, Lichenized fungi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Likenleşmiş mantarlar Antarktika karasal ekosistemlerinin en göze çarpan ve en çok çeşitliliğe sahip makroorganizmalarıdır. Antarktika'nın likenleşmiş mantarları ile ilgili çalışmalar özellikle de son zamanlarda DNA temelli tekniklerin taksonomi çalışmalarında kullanılması ile kıtanın liken biyoçeşitliliğinin belirlenmesi hız kazanmıştır. Bu yüksek lisans tezinde Antarktika'da yayılış gösteren likenleşmiş mantar Lecidea ve Lecidella cinslerine ait türlerin morfolojik, anatomik ve moleküler çalışmaları yapılmış ve tür seviyesinde tanımlanması yapılmıştır. Bu tez kapsamında Lecidella ayazii sp. nov. ve Lecidella meridionalis sp. nov. bilim dünyası için ilk kez tanımlanmıştır. Tez kapsamında ITS, IGS, mtSSu ve RPB1 olmak üzere dört gen bölgelerinin dizi analizleri elde edilmiştir. Bu gen bölgeleri filogenetik ağaç üzerinde incelenmiştir. Ayrıca örnekler ince tabaka kromotografisi ile de çalışılmış ve metabolitleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lichenified fungi are the most conspicuous and most diverse macroorganisms of Antarctic terrestrial ecosystems. Antarctica is not a suitable place for plant growth; however, it has vegetation with a very interesting biodiversity. The flora of Antarctica has attracted the attention of many biologists, and several publications have been made about the flora and vegetation of the area, especially in the last 40 years. Studies on lichenized fungi of Antarctica, especially recently, with the use of DNA-based techniques in taxonomic studies, the determination of lichen biodiversity of the continent has accelerated. In this master's thesis, morphological, anatomical and molecular studies of the species belonging to the lichenized fungi Lecidea and Lecidella, which are widespread in Antarctica, were made and defined at the species level. Within the scope of this thesis, Lecidella ayazii sp.nov. and Lecidella meridionalis sp.nov. were defined for the first time for the scientific world. Within the scope of the thesis, sequence analyzes of four gene regions as ITS, IGS, mtSSu and RPB1 were obtained. The samples were also studied by thin layer chromatography.