Acil servise öz kıyım amaçlı ilaç alımı ile başvuran hastaların ilk elektrokardiyografilerinin hasta sonlanışı ile ilişkisi
The relationship of the first electrocardiographies of the patients applicable to the emergency department with the purpose of self-successful medication and the patient outcome
  1. Tez No: 784115
  2. Yazar: ANIL BAHTİYAR KİŞİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VERMİ DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar amaçlı ilaç kullanımı, EKG bulguları, yoğun bakım yatışı, mortalite, Suicidal drug use, ECG findings, intensive care hospitalization, mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Acil servise öz kıyım amaçlı ilaç içimi nedeniyle başvuran hastaların başvuru anındaki EKG bulgularının kötü klinik sonlanımla ilişkisinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018-01.01.2020 tarihleri arasında Bozyaka EAH erişkin acil servise özkıyım amaçlı ilaç alımı ile başvuran Y47.9 ICD kodlu 18 yaş üstü, gebe olmayan tüm hastalar hastane veri tabanı taranarak bulundu. Hastalara ait demografik veriler, başvuru anındaki vital bulgular, alınan ilaç miktarı ve çeşidi, başvuru anındaki klinik bilgiler ve ilk elektrokardiyografiler (EKG), laboratuar bilgileri, konsültasyon notları ve uygulanan tedavi bilgileri hastane bilgi işlem sisteminden elde edildi. Hastalara ait EKG bulguları nabız hızı, PR mesafesi, QRS mesafesi, QTc mesafesi, ST elevasyon ve ST depresyon varlığı, ritm bozukluğu varlığı, dal bloğu varlığına göre değerlendirildi. Hastaneye başvuru anındaki EKG bulguları güncel American Heart Association (AHA) klavuzu referans alınarak değerlendirildi). Hastaların acil servis izlemi, servis ve yoğun bakıma yatışı süreci sırasında klinik sonlanımları ile hastaneye başvuru sırasındaki EKG bulguları. arasındaki ilişki incelendi Bulgular: Toplam hasta sayısı 297 olup, 200'ü kadın (%67,3), 97'i erkekti (%32,7). Hastaların yaş ortalaması 31.35±11.12 (yaş aralığı, 18-68), erkeklerin yaş ortalaması 30.7±10.97, kadınların yaş ortalaması 31.5±9.43'tür. İleri yaş, erkek cinsiyet, Glasgow Koma Skalasındaki (GKS) düşüklük ile hastane yatışı açısından anlamlı olduğu görüldü. Hastaların başvuru anındaki vital bulguları (oksijen satürasyonu, sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı, nabız ve solunum sayısı), hemoglobin, trombosit, kan üre azotu, plazma glikoz düzeyi, kreatinin, plazma sodyum düzeyi, plazma potasyum düzeyi, pH,bikarbonat düzeyi, karbondioksit düzeyi, laktat ve troponin ile hastanın servis ve yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatışı açısından anlamlı olmadığı görüldü . Alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) ve CK-MB değerleri ile hastane yatışı arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Analjezikler, antibiyotikler, antidepresanlar, antiparkinson ilaçlar ve antipsikotikler ile hastane yatışı (servis ve yoğun bakım) arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edildi. Analjezik, antidepresan, antiparkinson ilaçlar ve antipsikotikler ile EKG bulgularından QT uzamasının sadece yoğun bakım yatışı açısından anlamlı olduğu görüldü. Sonuç: Acil servise öz kıyım amaçlı ilaç alımı ile başvruan hastaların ilk elektrografileri hemen çekilmeli, QT uzaması saptandığı takdirde yüksek ihtimal hastanın yoğun bakım ihtiyacı olabileceği göz önüne alınıp etkin bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to examine whether the ECG findings at the time of admission of patients who applied to the emergency department due to suicidal drug use are associated with poor clinical outcome. Materials and Methods: All non-pregnant patients over the age of 18, with ICD code Y47.9, who applied to the adult emergency department of Bozyaka EAH between 01.01.2018 and 01.01.2020, were found by scanning the hospital database. Demographic data of the patients, vital signs at the time of admission, amount and type of medication taken, clinical information at the time of admission and first electrocardiographs (ECG), laboratory information, consultation notes and treatment information were obtained from the hospital data processing system. ECG findings of the patients were evaluated according to pulse rate, PR distance, QRS distance, QTc distance, presence of ST elevation and ST depression, presence of rhythm disturbance, presence of bundle branch block. The ECG findings at the time of admission to the hospital were evaluated with reference to the current American Heart Association (AHA) guidelines). The clinical outcomes of the patients during the emergency service follow-up, service and intensive care unit admission, and the ECG findings at the time of admission to the hospital. The relationship between Results: The total number of patients was 297, of which 200 were female (67.3%) and 97 were male (32.7%). The mean age of the patients was 31.35±11.12 (age range, 18-68), the mean age of men was 30.7±10.97, and the mean age of women was 31.5±9.43. It was found to be significant in terms of advanced age, male gender, low Glasgow Coma Scale (GCS) and hospitalization. Patients' vital signs at the time of admission (oxygen saturation, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, pulse and respiratory rate), hemoglobin, platelet, blood urea nitrogen, plasma glucose level, creatinine, plasma sodium level, plasma potassium level, pH, bicarbonate level, It was observed that carbon dioxide level, lactate and troponin were not significant in terms of hospitalization of the patient to the service and intensive care unit (ICU). A significant correlation was found between alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST) and CK-MB values and hospitalization. It was determined that there was a significant relationship between analgesics, antibiotics, antidepressants, antiparkinsonian drugs and antipsychotics and hospitalization (service and intensive care). Conclusion: The first electrographs of patients who are admitted to the emergency department with suicidal drug intake should be taken immediately, and if QT prolongation is detected, an effective treatment method should be applied, considering that the patient may need intensive care.