3-boyutlu dişsel modeller üzerinde konvansiyonel yuvarlak kesitli ve süperelastik köşeli kesitli ni-ti ark tellerinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of conventional round section and superelastic rectanguler section ni-ti arc wires on 3-dimensional dental models
- Tez No: 784116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAHAR ACAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ark telleri, 3-boyutlu modeller, çapraşıklık, interkanin ve intermolar mesafe, Correctiveorthodontics, Orthodontic wires, Crowding, Treatment efficacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kliniğimizde rutin olarak uyguladığımız geleneksel Se NiTi teller ile köşeli süperelastik NiTi ark tellerinin ortodontik tedavinin seviyeleme ve hizalama aşamasındaki etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinde bulunan 20 hastaya ait toplam 40 adet kayıtlı 3-boyutlu model kullanılmıştır. Kliniğimizde tedavi gören hastalara ait olan bu modellerden 20 tanesi tedavinin başlangıç aşamasına(T0), diğer 20 tanesi seviyeleme sonrasına (T1) aittir. Ortodontik tedavinin seviyeleme ve hizalama aşamasında 20 hastadan 10 hastaya (2 erkek, 8 kadın) konvansiyonel NiTi teller, diğer 10 hastaya da (6 erkek 4 kadın) I-Arch ark telleri uygulanmıştır. Ağız içi tarama ile elde edilen 3-boyutlu modeller, 3D Slicer programında molar ve kanin dişler arası doğrusal genişlik ile dişsel çapraşıklık miktarlarındaki değişimler ölçülerek değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile değerlendirildi. Gruplar arasında normal dağılıma uyan değişkenlerinin karşılaştırılmasında ANOVA testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlı bulunan karşılaştırmalar için post-hoc testi olarak Tukey testi kullanıldı. Gruplar arasında normal dağılıma uymayan değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Kruskal-Wallis testi kullanılmış olup, istatistiksel olarak anlamlı bulunan karşılaştırmalar için post-hoc testi olarak Mann-whitney U testi uygulanmış, p değerlerine Bonferroni düzeltmesi yapılmıştır. Mandibula ve Maxilla için normal dağılıma uyan ölçümlerin önce ve sonra ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında eşlenik örneklem t testi, normal dağılıma uymayan ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında ise Wilcoxon İşaret testi kullanıldı. Zaman ve grup etkileşimini değerlendirmek için iki yönlü ANOVA yapıldı. p0.05). Sonuç: Yapılan 3-boyutlu dijital ölçümlere göre konvansiyonel NiTi ve I-arch ark tellerinin üst ve alt çenede interkanin ve intermolar transversal mesafe artışında ve çapraşıklık çözme açısından birbirlerine herhangi bir üstünlüklerinin olmadığı bulunmuştur. Fakat zaman faktörü göz önüne alındığında tüm grupların kendi içindeki değişimleri anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to compare the effects of conventional round NiTi wires and angular superelastic NiTi archwires that we routinely apply in our clinic on the change of intercanine, intermolar distance and crowding amounts during the leveling and alignment phase of orthodontic treatment. Materials and methods: In our study, a total of 40 registered 3-dimensional models belonging to 20 patients in the archive of Marmara University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics were used. 20 of these models belonging to the patients treated in our clinic belong to the initial phase of treatment (T0), and the other 20 belong to the treatment intermediate phase (T1). During the leveling and alignment phase of orthodontic treatment, conventional NiTi wires were applied to 10 patients (2 male 8 females) out of 20 patients and I arch wires were applied to the other 10 patients (6 males 4 females). Our study was performed on 3-dimensional models of these patients, which were taken before the treatment and after the leveling alignment phase. The models obtained by intraoral scanning (ITERO) were evaluated using the 3D Slicer program. The linear width measurements between the molar and canine teeth were evaluated by measuring the changes in the amount of dental crowding.The conformity of the data to the normal distribution was evaluated with the Shapiro Wilk test. Homogeneity of variances between groups was evaluated with Levene's test. ANOVA test was used to compare the variables with normal distribution and homogeneous variances between the groups. Tukey test was used as post-hoc test for statistically significant comparisons. The Kruskal-Wallis test was used for the comparison of the variables that did not fit the normal distribution between the groups, and the Mann-Whitney U test was applied as the post-hoc test for statistically significant comparisons, and Bonferroni correction was applied to the p values. For the mandible and Maxilla, the matched sample t-test was used to compare the before and after measurement values of the measurements conforming to the normal distribution, and the Wilcoxon Sign test was used to compare the measurement values not conforming to the normal distribution. Two-way ANOVA was performed to assess time and group interaction. If p0.05). Conclusion: According to the 3-dimensional digital measurements, it was found that conventional NiTi and I-arch wires did not have any superiority over each other in terms of increasing the intercanine and intermolar transversal distance in the upper and lower jaws and crowding out. However, considering the time factor, the changes within all groups were found to be significant.