Ülseratif kolitli hastalarda 'glucagon like peptide-1' ve 'glucagon like peptide-2' düzeyleri
Glucagon-like peptide-1 and glucagon like peptide 2 levels in patients with ulcerative colitis
  1. Tez No: 341836
  2. Yazar: TAHSİN ÖZENMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Glucagon like peptide-1, Glucagon like peptide-2, Glukoz regülasyonu, Ulcerative colitis, Glucagon like peptide-1, Glucagon like peptide-2, Glucose regulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş-Amaç: Ülseratif kolit hastalığı barsağın kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. ?Glucagon like peptide-1? barsak enteroendokrin L hücrelerinden salgılanan ve kan şekerinin düzenlenmesinde görevli bir peptiddir. ?Glucagon like peptide-2? de barsak enteroendokrin L hücrelerinden salgılanır ve barsak mukoza bütünlüğünün korunmasında görevlidir. Çalışmanın amacı ülseratif kolit hastalığında ?glucagon like peptide-1? ve ?glucagon like peptide-2? düzeylerinin hastalığa bağlı olarak değişip değişmediğini incelemek ve ülseratif kolit hastalığının glukoz intoleransı ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 52 bilinen remisyonda ülseratif kolit hastası (hasta grubu) ve ülseratif koliti bulunmayan 30 kişi (kontrol grubu) katılmıştır. Hastalar kendi aralarında tutulum yerlerine göre dört gruba ayrılmıştır (distal, sol kolon, ekstensif, pankolit). Katılımcıların hepsine 75 gr oral glukoz tolerans testi yapılmış, ayrıca açlık plazma ?glucagon like peptide-1? ve ?glucagon like peptide-2? düzeylerine bakılmıştır. Bulgular: 75 gr oral glukoz tolerans testinin 0.dakika sonuçları kontrol grubuyla karşılaştırıldığında ülseratif kolit hastalarında kan şekeri daha düşük bulunmuştur. Açlık ?glucagon like peptide-1? ve ?glucagon like peptide-2? düzeyleri karşılaştırıldığında ise kontrol grubu değerleri hasta grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Ülseratif kolit hastalarında açlık kan şekeri daha düşük, kontrol grubunda ise açlık ?glucagon like peptide-1? ve ?glucagon like peptide-2? düzeyleri daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Ulcerative colitis is a chronic inflammatory disease of the bowel. Glucagon like peptide-1 secreted by intestinal enteroendocrine L cells plays a role in the regulation of blood sugar. Glucagon like peptide-2 is also secreted by intestinal enteroendocrine L cells which is involved in protecting the integrity of the intestinal mucosa. The aim of the study was detecting the levels of glucagon like peptide-1 and glucagon like peptide-2 in patients with ulcerative colitis. Furthermore, we investigated the relationship between this disease and glucose intolerance. Materials and Method: 52 patients with known ulcerative colitis in remission (patient group) and 30 subjects without ulcerative colitis (control group) were enrolled. Patients divided into four subgroups according to disease extension (distal, left sided, extensive and pancolitis,). Both patient and control groups had a 75 g oral glucose tolerance test. Fasting plasma glucagon like peptide-1 and glucagon like peptide-2 levels were also measured in all patients and controls. Findings: Fasting blood glucose levels were lower in the patient group as compared with the controls. Supportingly, fasting glucagon like peptide-1 and glucagon like peptide-2 levels were both higher in the controls as compared with the patient group. Conclusion: In ulcerative colitis disease, fasting blood glucose, glucagon like peptide-1 and glucagon like peptide-2 levels were significantly lower which may show an interaction between disease and glucose regulation.