Hemşirelerde nöbet tutma durumunun stres, uyku ve beslenme davranışları üzerine etkisi
Nurses night shift holder stress status, sleep, nutrition and effect on behavior
- Tez No: 784254
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF DURAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, Uyku durumu, İş stresi, Nutritional status, Sleeping status, Occupational Stress
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma Mart 2022, Şubat 2022 tarihlerinde Edirne'de, Trakya Üniversitesi Araştırma Hastanesinde nöbetçi ve gündüz çalışmakta olan hemşirelerin beslenme ve uyku durumları ile iş stres yükünü değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmaya 87 kadın, 25 erkek olmak üzere 112 nöbetçi ve gündüz vardiya çalışan hemşire katılmıştır. Bireylerden sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, diyet kalitesi ''Akdeniz Diyet Kalite İndeksi-KIDMED'', uyku kalitesinin ''Pittsburgh Uyku Kalitesi indeksi-PUKİ''ve iş stres düzeyinin ''İş stres ölçeği'' durumları ile yaşam kalitelerini belirlemek için temin edilen bilgiler, anket vasıtasıyla birebir toplanmıştır. Nöbetçi çalışan erkeklerin BKİ değeri 25,47±4,55 hafif şişman değerlendirilirken, kadınların ise 23,93±4,81 BKI değeri normal olduğu saptanmıştır. Vardiya gündüz erkeklerin BKİ değeri 26,46±3,75 hafif şişman değerlendirilirken, kadınların ise 24,05±4,21 BKI değeri normal olduğu saptanmıştır. Nöbet tutan çalışanlarda PUKİ daha yüksek, KIDMED daha düşük görülürken iş stres ölçeği puanlarında anlamlı farklılık görülmemiştir. Variyalı çalışanların iş stresinde anlamlı farklılık bulunmazken diyet ve uyku kalitelerinin daha kötü olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak; hemşirelerin vardiyaları nöbetçi veya gündüz farketmeksizin yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin vurgulanması için eğitimler yapılmalı ve çalışanların daha sağlıklı beslenmesi, daha kaliteli uyuması ve daha az stres altında bulunması için hayat şartları iyileştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was held in Edirne between March 2022 and February 2022, it was conducted to evaluate the nutrition and sleep status and work stress load of nurses working on duty and daytime at Trakya University Research Hospital. A total of 112 nurses, 87 women and 25 men, working on duty and day shifts participated in the study. Sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, diet quality of individuals,“Mediterranean Diet Quality IndexKIDMED”, the information provided to determine sleep quality's“Pittsburgh Sleep Quality index-PUKI”and work stress level's“Work stress scale”and quality of life, collected by means of a questionnaire. While the BMI value of men working on duty was 25.47±4.55 slightly overweight, BMI values of 23.93±4.81 for women were found to be normal. While the BMI value of the shift-day men was 26.46±3.75 slightly obese, it was found that women had normal BMI of 24.05±4.21. PUKI is higher in employees who keep watch, while KIDMED was lower, there was no significant difference in job stress scale scores. While there was no significant difference in job stress of variance workers, it was determined that their diet and sleep quality were worse. As a result ; Nurses should be trained to emphasize the importance of adequate and balanced nutrition regardless of their shifts on duty or during the day, and their living conditions should be improved so that employees an eat healthier, sleep better and be under less stress.