Akut myeloblastik lösemi (AML) hastalığı hücrelerinin aptamer temelli akım sitometrik profillenmesi
Aptamer based flow cytometric profiling of acute myeloblastic leukemia (AML) cells
- Tez No: 784260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BASRİ GÜLBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Hematoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Aptamer, akut miyeloid lösemi, akım sitometri, Aptamer, acute myeloid leukemia, flow cytometry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kök Hücre Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
kısa, kendisine özel üç boyutlu konformasyonel yapıya sahip ve özel bağlanma bölgeleri bulunan tek zincirli oligonükleotid dizileridir. Aptamerler, SELEX ismi verilen yönemle üzerinde çalışılmak istenen hücreye spesifik olarak üretilebilmektedirler. Aptamerler düşük immünojeniteye sahip olmaları, daha kararlı yapıda olmaları ve üretim aşamasındaki kolaylığından ötürü diğer ilginlik ajanlarına göre özellikle antikorlara muadil bir molekül olarak görülmektedir. AML tanısı, çeşitli tanı yöntemlerine ek olarak hücrenin yüzeyindeki çeşitli yüzey proteinlerine antikorlarla boyama yapılan akım sitometri yöntemi ile desteklenir. Akut miyeloid lösemi hastalığında, sağlıklı insanlara göre yüzey proteinlerinde önemli farklılıklar görülmektedir. Bazı proteinlerde fazla ekspresyon, bazılarında ise daha az ifade edildiği literatürde gösterilmiştir. AML hastalığına ait hücrelerle AML olmadığı bilinen hücreler aynı koşullar altında aptamer bağlanma çalışmaları yapılmış ve akım sitometrik analizleri yapılmıştır. Yapılan deneylerde çıkan sonuçlar kıyaslandığında aptamerlerin AML tanısında antikorlara muadil olduğu çalışmaları destekler şekilde olmuştur. Ayrıca aptamerlerin lösemik kök hücrelerin tanınmasında kullanılabileceği bulunmuştur. Aptamerlerin bu yüzey proteinlerine tutunması ve akım sitometri deneylerinde elde edilen bağlanma profilleri göz önünde bulundurulduğunda hastalığın tanısının aptamlerler aracılığı ile yapılmasının ve aptamerlerin bağlandığı proteinlerin AML'ye özgü olan proteinler olduğunu ve bu proteinlerin tanımlanmasının önü açılacaktır.
Özet (Çeviri)
Aptamers are short, oligonucleotide sequences with a special 3-dimensional conformational structure and special binding sites. Aptamers can be produced specifically for the cell to be studied by the method called SELEX. Aptamers are seen as a molecule especially equivalent to antibodies compared to other affinity agents due to their low immunogenicity, more stable structure and ease of production.. In addition to various diagnostic methods, the diagnosis of AML is supported by the flow cytometry method, in which various surface proteins on the surface of the cell are stained with antibodies. In acute myeloid leukemia, there are differences in the surface proteins synthesized compared to healthy people. It has been shown in the literature that some proteins are overexpressed and some are less expressed. Aptamer binding studies were performed under the same conditions with cells from AML disease and cells from non-AML disease and flow stometric analyzes were performed. When compared with AML disease cells and nonAML cells, these different results still support studies that aptamers are equivalent to antibodies in the diagnosis of AML. Considering the attachment of aptamers to these surface proteins and the binding profiles they gave us in flow cytometry experiments, it will be possible to diagnose the disease through aptamers, and that the proteins to which aptamers bind are AML-specific proteins and that these proteins will be identified.