Membranöz nefropatili hastalarda THSD7A düzeyi ile PLA2R1 polimorfizminin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of 'PLA2R1' polymorphism and 'THSD7A' level in patients with 'membranous nephropathy
  1. Tez No: 784270
  2. Yazar: ELSA TİZRO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Membranöz nefropati, THSD7A, PLA2R1, rs4664308, SNP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Tizro,E. Membranöz nefropatili hastalarda THSD7A düzeyi ile PLA2R1 polimorfizminin etkisinin araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Biyoloji AD. Yüksek LisansTezi. İstanbul. 2023. Membranöz nefropati (MN), yetişkinlerde en sık görülen nefrotik sendrom nedenidir. THSD7A, zarla ilişkili N-glikoproteinin çözünür bir formudur. THSD7A geni, kromozom 7'nin p22 bölgesinde bulunur. THSD7A araştırması esas olarak Membranöz Nefropati üzerine odaklanmıştır. Bu protein, MN hastalarının yaklaşık %3-5'inde bir otoantijen görevi görür. THSD7A'nın podositteki işlevi şu anda bilinmemektedir. Fosfolipaz A2 reseptörü (Phospholipase A2 Receptor 1, PLA2R1) mannoz reseptörü ailesine ait olan glikoproteindir (~180 kDa). PLA2R1, idiyopatik MN patogenezi ile ilişkili bulunmuş, PLA2R1 antikorlarının varlığının hastalıkla ilişkisi desteklenmiştir. Bu çalışmada tanı anındaki THSD7A düzeyinin ve PLA2R1 rs4664308'nin membranöz nefropati ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya MN tanısı alan 70 hasta, hastalarla akrabalık ilişkisi bulunmayan 81 sağlıklı birey dahil edildi. Hastaların serumdaki THSD7A düzeyi ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) yöntemi ile çalışıldı. Hasta ve kontrol grubunun PLA2R1 rs4664308'i gerçek zamanlı (real time) PZR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi ile bakıldı. Hastalarda AA genotipi kontrol grupla karşılaştırdıkta anlamlı saptanmıştır. AG genotipi kontrol grupunda anlamlı bulunmuştur. A alleli hem hasta grubunda, hem de sağlıklı kontrollarda anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation of the effect of“PLA2R1”polymorphism and“THSD7A”level in patients with“membranous nephropathy.”Membranous nephropathy (MN) is the most common cause of nephrotic syndrom in adults. THSD7A is a soluble form of membrane-associated N-glycoprotein. The THSD7A gene is located in the p22 region of chromosome 7. THSD7A research has mainly focused on Membranous Nephropathy. This protein acts as an autoantigenin approximately 3-5% of MN patients. Phospholipase A2 receptor (PLA2R1) is glycoprotein belonging to the mannose receptor family (~180kDa). PLA2R1 was found to be associated with idiopathic MN pathogenesis and the presence of PLA2R1 antibodies was supported by the diseases. In this study, the relation of THSD7A level at diagnosis and PLA2R1 rs4664308 with Membranous Nephropathy was investigated. The study included 70 patients diagnosed with MN and 81 healthy individuals who did not have relationship with the patients. The serum THSD7A level of the patients was studied by ELISA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) method. According to our findings, we could not determine the relationship between THSD7A level and MN in accordance with the literature. When the AA genotype was compared with the control group, it was found to be significant in the patients. AG genotype was found to be significant in the control group. The A allele was significant in both the patient group and healthy controls.