Aksaray il merkezindeki yeraltı sularının korozivite potansiyelinin incelenmesi
Investigation of corrosive potential of groundwater in Aksaray city center
- Tez No: 784307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT KAVURMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Korozyon Riski, Korozyon İndisi, Konumsal Dağılım, İnterpolasyon, Aksaray, Corrosion Risk, Corrosion İndex, Spatial Distribution, İnterpolation, Aksaray
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Büyük depremler sonrasında binalar üzerinde yapılan araştırmaların çoğunluğu, korozyonun bina hasarları üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Binalarda gözlenen korozyon, yeraltı suyu ile temas halinde bulunan beton ve donatı malzemede meydana gelen fıziko-kimyasal çözünmedir. Zararlı iyon etkisi yüksek yeraltı suyu temas ettiği beton ve donatıyı parçalayarak aşındırır. Korozyonun şiddetini artıran en önemli iki etken, betonun kalitesi ve yeraltı suyunun iyon içeriğidir. Tasarım ve planlama aşamasında korozyon riskinin belirlenmesi inşaat sektörü açısından çok önemlidir çünkü bina tamamlandıktan sonra alınacak önlemler önemli ekonomik kayıplara neden olabilir. Bu çalışma kapsamında, Aksaray kent merkezinin korozyon potansiyeli, korozyon riskinin konumsal dağılımı ve yeraltı sularının hidrojeokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Yeraltı sularının iyon içeriklerini incelemek için, 50 farklı kuyudan toplanan su örneklerinin su kimyası analizleri gerçekleştirilmiştir. İnceleme alanında su örneklerinin % 12'si Ca-SO4, % 12'si MgHCO3, %4'ü Mg-SO4 ve %72'si Ca-HCO3 su fasiyes tipine sahiptir. Anyon ve katyon iyon dizilimi Ca+2 > Mg+2 > Na++K+/ HCO3- > SO4-2 > Clşeklinde gelişmiştir. Literatürde yaygın olan Langelier doygunluk, Agresiflik, Larson-Skold, Puckorius ve Ryznar gibi korozyon indisleri ve su analiz sonuçları kullanılarak örnekleme noktalarının korozyon potansiyelleri belirlenmiştir. Konumsal dağılım haritaları için korozyon potansiyeli“yüksek korozif su”,“düşük korozif su”ve“korozif olmayan su”olmak üzere üç farklı grupta sınıflandırılmıştır. Ryznar, Puckorius, Langelier doygunluk, Larson-Skold ve Agresiflik indis sonuçlarına göre sırası ile su örneklerinin %88, 44, 66 ve 24 ve 0'ı yüksek korozif sudur. Korozyon riski açısından en yüksek yüzdeye sahip indis Ryznar indisdir. En yüksek korozyon riskine sahip alanlar daha çok inceleme alanının kuzeybatı ve güneydoğu bölümlerinde konumlanmıştır. Bölgenin korozyon potansiyeli çoğunlukla çözünmüş karbondioksit içeriğine bağlı olarak artış gösterir. Korozyon potansiyeli ve çözünmüş karbondioksit içeriği arasında pozitif lineer bir korelasyon vardır. Yeraltı suları 5.1 mg/L ile 482.3 mg/L arasında değişen miktarlarda çözünmüş karbondioksit değerlerine sahiptir. Tespit edilen yüksek karbondioksit değerlerinin nedeni, Hasandağı volkanizmasına bağlı olarak bölgeye sokulum yapan mağmatik intrüzyonlardır.
Özet (Çeviri)
The majority of research on buildings after major earthquakes reported that corrosion affected building damage. Corrosion observed in buildings is the physicochemical dissolution that occurs in concrete and reinforcement materials in contact with groundwater. Groundwater with a high harmful ion effect corrodes concrete and reinforcement with which it is in contact. The two most important factors that increase the severity of corrosion are the quality of the concrete and the ion content of the groundwater. Determining the corrosion risk at the design and planning stage is very important for the construction industry, because the measures to be taken after the building is completed may cause significant economic losses. In this study, the corrosion potential of Aksaray city center, the spatial distribution of the corrosion risk and the hydrogeochemical properties of groundwater were investigated. To examine the ion contents of groundwater, water chemistry analyzes of water samples collected from 50 different wells were carried out. In the study area, water type is Ca-SO4 for 12%, Mg-SO4 for 4%, Mg-HCO3 for 12%, and Ca-HCO3 for 72% of the water samples. The order of cations and anions for many water samples are Ca+2 > Mg+2 > Na++K+/ HCO3 - > SO4 -2 > Cl- . Corrosion potentials of sampling points were determined by using corrosion indices such as the Langelier saturation, the Agresiflik, Larson-Skold, Puckorius, and the Ryznar index, which are widely used in the literature, and water analysis results. For spatial distribution maps, the corrosion potential is classified into three different groups: highly corrosive water, low corrosive water, and non-corrosive water. According to the results of the Ryznar, the Puckorius, Langelier, Larson-Skold, Agresiflik, 88%, 44%, 66%, 24%, and 0% of the water samples are classified as“highly corrosive water”, respectively. The index with the highest percentage of corrosion risk is the Ryznar. The areas with the highest corrosion risk are mostly located in the northwest and southeast parts of the study area. The corrosion potential of the region is mostly increased due to the dissolved carbon dioxide content. There is a positive linear correlation between the corrosion potential and the dissolved carbon dioxide content. Groundwater has dissolved carbon dioxide values ranging from 5.1 mg/L to 482.3 mg/L. The reason for the high carbon dioxide values detected is the magmatic intrusions that settled in the region due to the Hasandağı volcanism.