Serbest zamanlarında doğa ve macera kampı yapan bireylerin psikolojik iyi oluş düzeyleri ve doğaya bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi: İzmir ili örneği
The analysis of the correlation between psychological well-being and connectedness to the nature levels of the individuals going nature and adventure camps
  1. Tez No: 784361
  2. Yazar: EŞREF CERAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ESENTAŞ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Macera, Psikolojik İyi Oluş, Kamp, Doğaya Bağlılık, Rekreasyon, Serbest Zaman Doyumu, Leisure, Nature And Adventure Camp, Psychological Well-Being, Devotion to Nature, Recreation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı doğa ve macera kampı yapan bireylerin doğaya bağlılıkları ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu kapsamda çalışmada doğa ve macera kampı yapan 353 bireyden elde edilen demografik bilgiler ile birlikte doğaya bağlılıkları ve psikolojik iyi oluş düzeyleri incelenmektedir. Çalışma hedefinde 2017 yılında Bektaş, Kural ve Orçan tarafından Türkçeye uyarlandığı bilinen“Doğaya Bağlılık Ölçeği”ve 2013 yılında Telef tarafından Türkçeye uyarlandığı bilinen“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Analiz kapsamında bu çalışmada öncelikle normallik varsayımı test edilmiş olup ardından bireylerin doğaya bağlılıkları ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla Pearson korelasyon analizi ve doğaya bağlılığın psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisini incelemek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi sonuçları incelenmiştir. Ayrıca doğaya bağlılık ve psikolojik iyi oluşun demografik özellikler bakımından karşılaştırma analizlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between nature and psychological well-being of individuals who make nature and adventure camps. In this context, the demographic information obtained from 353 individuals who make nature and adventure camps, their attachment to nature and their psychological well-being levels are examined. The aim of the study was the“Affiliation to Nature Scale”, which is known to have been adapted into Turkish by Bektaş and his friends in 2017, and the“Psychological Well-Being Scale”, which is known to have been adapted into Turkish by Telef in 2013. Within the scope of the analysis, in this study, firstly, the assumption of normality was tested, and then Pearson correlation analysis was used to test the relationship between individuals' attachment to nature and their psychological well-being, and the results of simple linear regression analysis were examined to examine the effect of nature attachment on psychological well-being. In addition, comparison analyzes of attachment to nature and psychological well-being in terms of demographic characteristics are included.