Dünya sevgisi ve dünyevileşme karşısında Kur'an
The Quran in the face of love for the world and worldliness
  1. Tez No: 784363
  2. Yazar: ZEYNEP YAĞIZ AL SABBAGH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Dünya, Dünyevileşme, Sekülerizm, Qur'an, Tafsir, World, Worldliness, Secularism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Modern çağ, insanları, geçmişte hiç olmadığı kadar dünyevileşme tuzağına çekmekte ve onların hayatın asıl gayesini tefekkür etmelerine, hayatlarını inançları doğrultusunda yaşamalarına fırsat vermemektedir. Tezimizin amacı, hayata Kur'ân perspektifinden bakan insanlar için, dünyevileşme konusunda bir farkındalık oluşturmaktır. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, dünya, dünyevileşme ve sekülerizm kavramları incelendi. İkinci bölümde, insanın yaratılışı konusu ile insan-Allah ilişkisi bağlamında kişiye dünya hayatında rehberlik eden unsurlar, akıl, peygamberler ve kutsal kitaplar yönlerinden ele alındı. Üçüncü bölümde, Kur'ân'a göre dünya hayatı ve dünyevileşme başlığı altında, Kur'ân'ın dünya hayatı ve dünya sevgisi hakkındaki ayetleri incelendi. Dünyevileşmeye sevk eden faktörler, dahili ve harici olmak üzere iki kısımda ele alındı. Kur'ân'ın dünyevileşmeye karşı uyarıları değerlendirildi. Dünyevileşmeye karşı koruyucu faktörler de sırasıyla iman, hicret, ibadetler, muamelât, ukûbât ve İslâm kardeşliği şeklinde sıralanıp ele alındı. Akabinde dünyevileşen insanın kendini bu girdaptan nasıl kurtarabileceği konusu tartışıldı. İslam tarihi sürecinde uygulanan yöntemler araştırıldı ve özellikle çevrenin etkileri değerlendirilerek hicretin önemi üzerinde duruldu. Tezde kaynak taraması yöntemi kullanıldı. Tefsirlerden, lügatlerden ve akademik çalışmalardan yararlanıldı. Sonuç bölümünde, araştırmanın neticesinde elde edilen bilgiler değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The modern age draws people into the trap of secularization as never before and does not allow them to contemplate the real purpose of life and to live their lives in line with their beliefs. The aim of the thesis is to create an awareness of worldliness for people who look at life from the perspective of the Qur'an. The thesis consists of three parts. In the first part, the concepts of world, worldliness and secularism were examined. In the second part, in the context of the creation of human and the relation-ship between human and Allah, the elements that guide the person in the life of the world were discussed in terms of reason, prophets and holy books. In the third part, the ayahs of the Qur'an about worldly life and worldly love were examined under the title of earthly life and worldliness according to the Qur'an, the factors leading to secularization were discussed in two parts, internal and external. The warnings made to individuals and societies against secularization in the Qur'an were evaluated. The protective factors against worldliness were listed and discussed, respectively, as faith, hijra, devotions, transactions, uqûbât and Islamic fellowship. Afterwards, it was discussed how the worldly person can save him or herself from this vortex. The methods applied in the history of Islam were researched and the importance of the hijra was emphasized, especially by evaluating the effects of the environment. The literature review method was used in the thesis. Commentaries, dictionar-ies and academic studies were used. In the conclusion part, the information obtained as a result of the research was evaluated.