Üniversite öğrencilerinde olumlu çocukluk yaşantıları ve psikolojik sağlamlık ilişkisinde bilinçli farkındalığın aracı rolü
Investigation of the instrumental role of conscious awareness in the relationship between positive childhood lives and psychological strength in university students
  1. Tez No: 784404
  2. Yazar: MERVE ERGÜL HAVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKİDE BAKALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Olumlu Çocukluk Yaşantıları, Üniversite Öğrencileri, Psikolojik Sağlamlık, Mindfulness, Positive Childhood Experiences, University Students, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde olumlu çocukluk yaşantıları ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide bilinçli farkındalığın aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını, İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde 2021-2022 eğitim öğretim yılının bahar döneminde öğrenimine devam eden 344 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların %65,7'si (N= 226) kadın, %34,3'ü (N= 118) erkektir. Araştırmanın verileri toplanırken Kişisel Bilgi Formu, Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları analiz edilirken değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, aracılık modelini incelemek için Bootstrap Çoklu Aracı Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre olumlu çocukluk yaşantıları, psikolojik sağlamlık ve bilinçli farkındalık değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Olumlu çocukluk yaşantılarının psikolojik sağlamlığı, olumlu çocukluk yaşantılarının bilinçli farkındalığı ve bilinçli farkındalığın da psikolojik sağlamlığı anlamlı ve olumlu yönde yordadığı bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinde olumlu çocukluk yaşantıları ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkide bilinçli farkındalığın anlamlı bir aracı rolü saptanmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulgular literatür doğrultusunda yorumlanmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of mindfulness in the relationship between positive childhood experiences and resilience in university students. The participants of the research consist of 344 university students who continue their education at Izmir Democracy University in the spring semester of the 2021-2022 academic year. 65,7% (N= 226) of the participants were female and 34,3% (N= 118) were male. While collecting the data of the study, Personal Information Form, Positive Childhood Experiences Scale, Brief Psychological Resilience Scale and Conscious Awareness Scale were used. While analyzing the research findings, Pearson Product-Moment Correlation was used to examine the relationships between the variables, and Bootstrap Multi-Means Analysis was used to examine the mediation model. It has been found that university students with high positive childhood experiences have high levels of mindfulness and, in line with this result, university students may have higher levels of psychological resilience. It was found that resilience of positive childhood experiences, mindful awareness of positive childhood experiences, and mindfulness also predicted resilience in a meaningful and positive way. A significant mediating role of mindfulness was found in the relationship between positive childhood experiences and resilience in university students. The findings obtained in this study were interpreted in line with the literature and suggestions were presented for future research.