Kullanımlar ve doyumlar bağlamında yeni medya platformlarından 'Netflix' uygulamasının dizi film tüketiminde kullanıcı etkisi
The user effect of 'Netflix' application on the consumption of series and grats in context of uses and satisfied
- Tez No: 784463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEGÜM AYLİN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Netflix, Uses and Gratifications, TV Series, Censorship, New Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Hayatımızı kuşatan ve ağlaşan, günümüzün küresel dünyasındaki yeni medya, kapitalist dünya düzenindeki ekonomik gelir seyisi en üst seviyede olan Hayatımızı kuşatan ve ağlaşan, günümüzün küresel dünyasındaki yeni medya, kapitalist dünya düzenindeki ekonomik gelir seyisi en üst seviyede olan bireyler için de yatırım durağı olmuştur. Öyle ki yeni medyada uygulama sahibi olmak, günümüz koşullarında bireyi ayrıcalıklı konumuna getirmektedir. Sadece maddi gelir kaynağı olarak avantaj sağlamakla kalmayan yeni medya uygulamaları, politika camiasında da ve reklam sektöründe de çok büyük yararlar sağlamaktadır. Geçtiğimiz dönem ABD (Amerika Birleşik Devleri) başkanın seçime girmeden önce Facebook, Twitter gibi bir yeni medya uygulamasından destek alması ya da Elon Musk gibi herkes tarafından zenginliği ile bilinen birinin yine yeni medya uygulaması olan Twitter uygulaması satın alması bunun en büyük göstergesi olmuştur. Günümüzde yeni medya ile yeni medyadan önceki dönem olarak adlandırılan geleneksel medya kimi zaman yarışır kimi zaman ise birbirini destekler konuma gelmiştir. Artık geleneksel medyanın her sunduğu hizmet hızlıca yeni medyada uygulama olarak yerini almıştır. Bu uygulamalardan biri de televizyonun sunmuş olduğu dizi ve filmlerin yeni medya ortamında gösteriminin yapıldığı halk arasında dijital platformlar olarak adlandırılan OTT TV (Over The Top Television /Herşeyin Üzerinde Televizyon)'ler daha önce anlamını bilmediğimiz pandemi dönemini yaşadığımız geçen dönemlerde, her yeni medya aracının kullanımın artığını görsek de dijital platformlar adeta bu araçlara artış konusunda fark atmıştır. Başlı başına iletişim meselesi bile kendi içinde birçok engeller barındırmaktadır. Bu nedenle bu durum hem geleneksel medya vasıtasıyla hem de yeni medya vasıtasıyla oluşturulan iletişimin anlaşılıp anlaşılmadığı konusunu gündeme taşımaktadır. Bu şüpheler ise ilgili birçok yaklaşımcı var oluşuna sebep olmuştur. Bu araştırmada dijital platformlardan OTT TV'lerin en popüler markası olan Netflix kısmen incelenmeye çalışılmıştır. Kısa süren diziler, siyasi konularda cesur, fantastik Türk dizileri gibi birçok farklıkla televizyona fark atan Netflix'in Türkiye' de bazı kaygılara yol açtığı görülmektedir. 7 'si kadın, 8'i erkek olmak üzere 15 kişilik 17-25 yaş aralığındaki katılımcı grubu ile gerçekleştirilen bu çalışmanın soruları daha çok Netflix dizilerindeki cinsellik ve eşcinsellik sahneleri, eşcinsel karakterler ve sansürlenen sahneler üzerine durulmaktadır. Bu kapsamda kullanıcılara, mevcut durumdan rahatsız olup olmadıkları sorulmuş, çoğunluk mevcut durumdan rahatsız olduğunu belirtilmiş ve olması gerekenin bu şekilde olduğunu düşünen katılımcıların sayısının da müdahale edilmesi gerektiğini düşünen katılımcılardan oldukça az olduğu görülmüştür. Anahtar Kelime: Netflix, Kullanımlar ve Doyumlar, Dizi Film, Sansür, Yeni Medya
Özet (Çeviri)
The media in today's global world, which surrounds and cries our lives, has become an Investment Stop for people with the highest level of economic income in the capitalist world order. So much so that we provide services in order to have practice in new environments and to send things that belong to us. Not only does it provide an advantage as a source of financial income, but new media applications also provide great benefits in the policy community and in the advertising sector. The biggest indication of this is that the President of the USA (United States of America) received support from a new media application such as Facebook before he entered the election, or that a person like Elon Musk, who is known for his wealth, bought the Twitter application, which is also a new media application. It is no longer a wish for media owners to be good and conscious individuals. The new media and the traditional media, which is called the period before the new media, sometimes compete and sometimes support each other. Now, every service offered by the traditional media has quickly taken its place as an application in the new media. One of these applications is OTT TV (Over The Top Television), which is called digital platforms among the people, where the TV series and movies are shown in the new media environment. Although we have seen an increase in the use of every new media tool in the past times when we lived through the pandemic period, the meaning of which we did not know before, digital platforms almost made a difference in the increase in these tools. Since the communication issue itself contains many obstacles, it also makes us doubt whether the communications created through both traditional media and new media are understood. When the effects of the capitalist world order are added to it, the suspicions are thrown away. These doubts have led to the existence of many related approaches. In our research, Netflix, which is the most popular brand of OTT TVs from digital platforms, has been tried to be partially examined. It is seen that Netflix, which has made a difference to television with many differences such as short series, brave and fantastic Turkish series on political issues, has caused some concerns in our country. The biggest of these concerns is that the moral structure of society does not fit. The questions of this study, which was carried out with a group of 15 participants, 7 women and 8 men, aged 17-25, mostly focus on sexuality and homosexuality scenes, gay characters and censored scenes in Netflix series. They were asked whether they were uncomfortable with the current situation, the majority stated that they were uncomfortable with the current situation, and it was seen that the number of participants who thought that this was the way things should have been, was considerably less than the number of participants who thought that intervention should be made.