Using embarrassment for behavior change as a social marketing approach: Application for 'violence against women'
Bir sosyal pazarlama yaklaşımı olarak davranış değiştirmede utanç duygusunu kullanmak: Kadına yönelik şiddet uygulaması
  1. Tez No: 784568
  2. Yazar: BEGÜM YETİŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU İLTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal pazarlama, utanma, kadına yönelik şiddet, erkeklik çalışmaları, Social marketing, embarrassment, violence against women, manhood studies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu doktora tezi, erkeklerde utanma duygusunun kadına yönelik şiddeti durdurmak için olası rolünün bir sosyal pazarlama müdahalesinde nasıl kullanılacağını anlamak ve bu doğrultuda öneriler geliştirmek için gerçekleştirilmiştir. Bu amaç ile şiddeti önlemeyi amaçlayan kurumlarla çalışan bireylere, ve şiddetin baş aktörleri olan erkek katılımcılar ile derinlemesine mülakat ve odak grup yöntemleri ile sorular sorulmuş ve verdikleri cevaplar içeri analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu tez birbirini takip eden üç nitel çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışmada, Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili kamu spotlarının incelenmesine yönelik analiz yapılmıştır. İkinci çalışmada, şiddet, erkeklerin şiddeti önlemedeki rolü ve sosyal pazarlama müdahaleleri hakkında görüşlerini almak için sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleriyle görüşmeler yapılmıştır. Üçüncü çalışmada, ikinci çalışmadaki benzer sorular odak grup çalışması yoluyla erkeklere sorulmuş ve görüşleri alınmıştır. Sonuç olarak, ilk üç çalışmada elde edilen bilgilerin kadına yönelik şiddeti azaltmak için harmanlanıp uygulanabileceği üç açıklayıcı model geliştirilmiştir. Bu modeller utanma duygusunu kullanmanın kadına yönelik şiddeti azaltmada nasıl etkili olabileceğini göstermiştir. Ayrıca empati, insanlık ve ilgili olumlu duyguların, erkeklerde olumlu davranış değişikliği yaratmak için kullanılabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak, utanma duygusunun, etkili bir sosyal pazarlama müdahalesi ile birlikte erkeklerde olumlu davranış değişikliğini tetiklemek için kullanılabileceği düşünülmektedir ve bu doğrultuda gerçekleştirilen üç nitel çalışma sonucu elde edilen veriler ışığında üç açıklayıcı modelden önerisinde bulunulmuştur. Bu çalışmaların sonuçların, kadına yönelik şiddeti azaltmaya yönelik uygulamalarda yön gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides insight into the role of male embarrassment and how to use embarrassment in a social marketing intervention to reduce violence against women. For this reason, the opinions of the individuals who work with institutions to stop violence and the protagonists of violence were questioned and their answers were analyzed. This thesis consists of three consecutive qualitative studies. In the first study, analysis conducted to review the public service announcements on violence against women in Turkey. The second study conducted semi-structured interviews with president and members of civil society organizations to gather their opinions on violence, men's involvement and social marketing interventions. In the third study, male opinions on the same topics were sought through a focus group study. As a result, three explanatory models have been developed in the hope that the information obtained in the first three studies will be blended and applied to reduce violence against women. These models indicated that using the feeling of embarrassment can be effective in reducing violence against women. In addition, empathy, humanity and relevant positive emotions could be used to create positive behavior change in men. The overall conclusion derived from this dissertation demonstrates that embarrassment could be an important emotional cue to trigger positive behavior change in men together with an effective social marketing intervention. From the three explanatory models derived from the data from three studies, noteworthy suggestions were achieved to establish a social marketing intervention. The results of these studies have produced information that can be used to encourage practices aimed at reducing violence against women.