Teknoloji destekli sınıf rehberlik programının öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının karşılanma düzeyine etkisi
The Effect of the Technology-Supported Classroom Guidance Programme on the Level of Meeting the Guidance Needs of Students
  1. Tez No: 784693
  2. Yazar: SERDAR ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM HÜRSEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: gelişimsel rehberlik, kapsamlı rehberlik ve psikolojik danışma programları, rehberlik ihtiyaçları, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, sınıf rehberlik programı, developmental guidance, comprehensive guidance and psychological counselling programmes, guidance needs, guidance and psychological counselling services, classroom guidance programme
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin rehberlik ihtiyaçlarını belirlemek ve teknoloji destekli sınıf rehberlik programının öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının karşılanma düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada gömülü karma yöntem tasarımı (embedded mixed method) kullanılmıştır. Araştırma program geliştirme süreci ve program değerlendirme süreci olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın program geliştirme sürecinde nitel ve nicel değerlendirme araçları kullanılarak mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin rehberlik ihtiyaçları belirlenmiş ve öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla teknoloji destekli sınıf rehberlik programı geliştirilmiştir. Araştırmanın program değerlendirme aşamasında ise yarı deneysel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara'da bir mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 9. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Deney ve kontrol gruplarının belirlenmesinde grupların eşleştirilmesi yöntemi kullanılmıştır. Deneysel süreç öncesinde öğrencilerin okul rehberlik hizmetlerine ilişkin hazır bulunuşluk seviyelerini ve okul rehberlik hizmetlerine ilişkin farkındalık düzeylerini artırmak için okula uyum programı kapsamında bir hafta süre ile okul rehberlik hizmetleri farkındalık kazandırma eğitim programı uygulanmıştır. Programın etkililiğini değerlendirmek amacıyla araştırma kapsamında geliştirilen Okul Rehberlik Hizmetleri Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel işlem sürecinde ise deney grubuna teknoloji destekli sınıf rehberlik programı kontrol grubuna ise mevcut sınıf rehberlik programı 15 etkinlik ve 15 hafta olacak şekilde 2018-2019 eğitim öğretim yılının birinci dönemi boyunca sınıf rehber öğretmenleri tarafından uygulanmıştır. Araştırmada öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının düzeyini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen Rehberlik İhtiyaçlarının Belirlenmesi Anketi Öğrenci Formu kullanılmıştır. Programın kısa ve orta vadede değerlendirme sürecinde ise Etkinlik Değerlendirme Formları, Program Değerlendirme Formları ve Görüşme Formları kullanılarak nicel ve nitel veriler elde edilmiştir. Ayrıca bu süreçte öğrencilerin birinci dönem ağırlıklı not ortalamaları, devam ve disiplin durumlarına ilişkin veriler incelenerek program değerlendirme sürecine ilişkin veriler toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler betimsel istatistikler ile birlikte t testi, ANOVA, ANCOVA, Mann Whitney U istatistikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Deneysel süreç sonrası deney grubunda yer alan öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının kontrol grubunda yer alan öğrencilere oranla istatiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığına ilişkin bulgular elde edilmiştir. Deneysel süreç sonrasında teknoloji destekli sınıf rehberlik programının deney grubunda yer alan öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının karşılanmasında etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programın kısa vadede değerlendirilme sonuçlarına göre programın öğretmen ve öğrenciler tarafından başarılı olarak algılandığı, programın orta vadede değerlendirme sonuçlarına göre ise deney grubunda yer alan öğrenci, öğretmen ve velilerin kontrol grubuna oranla teknoloji destekli sınıf rehberlik programını daha olumlu olarak değerlendirdikleri yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Ancak, teknoloji destekli sınıf rehberlik programının öğrencilerin akademik başarıları ve devamsızlık durumları üzerine etkilerine ilişkin deney grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin disiplin durumlarına ilişkin veriler ise teknoloji destekli sınıf rehberlik programının öğrencilerin olumlu davranış değişikliklerine katkı sağladığını destekler niteliktedir. Sonuç olarak araştırmadan elde edilen bulgular teknoloji destekli sınıf rehberlik programının öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının karşılanmasında olumlu etkileri olduğu yönündedir. Araştırma sonuçları doğrultusunda farklı kademe ve türdeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının belirlenmesi, sınıf rehberlik programları ile birlikte psikoeğitim programları, grup rehberliği programları ve akran temelli programlar başta olmak üzere öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla farklı rehberlik programlarının hazırlanması ve teknoloji destekli sınıf rehberlik programları ile birlikte teknoloji tabanlı sınıf rehberlik programlarının geliştirilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study aiming to determine the guidance needs of vocational and technical Anatolian High School students and to evaluate the effect of technologysupported classroom guidance programme on the level of meeting the guidance needs of students, embedded mixed method design was employed. The research was carried out in two stages: The programme development process and the programme evaluation process. In the programme development process of the research, the guidance needs of vocational and technical Anatolian High School students were determined by using qualitative and quantitative assessment tools, and a technology-supported classroom guidance programme was developed in order to meet the guidance needs of the students. In the programme evaluation phase of the research, a quasi-experimental study was carried out. The study group of the research consisted of 9th grade students studying in a vocational and technical Anatolian High School in Ankara. Matched random sampling method was employed to equate the experimental and control groups. Prior to the experimental process, in order to increase the levels of students' readiness and awareness of school guidance services; a school guidance services awareness raising programme was implemented for a week within the scope of the school orientation programme. In order to evaluate the effectiveness of the programme, the School Counselling Services Awareness Scale developed within the scope of the research was employed. In the experimental process of the study, the technology-supported classroom guidance programme was implemented to the experimental group and the current classroom guidance programme to the control group, with 15 activities and 15 weeks, by classroom guidance teachers during the first semester of the 2018-2019 academic year. In the study, in order to determine the level of students' guidance needs, the Student Form of Guidance Needs Assessment Survey developed by the researcher was employed. Quantitative and qualitative data were obtained through the use of Activity Evaluation Forms and Programme Evaluation Forms during the short and medium term evaluation process of the programme. Furthermore, during this process, the data on the grade point average of students, attendance and disciplinary situation for the first semester were analysed, and data on the programme evaluation process were collected. The quantitative data obtained were analysed using descriptive statistics, t test, ANOVA, ANCOVA, and Mann Whitney U statistics. For the analysis of the qualitative data, content analysis and descriptive analysis methods were used. Following the experimental process, it was revealed that the guidance needs of the students in the experimental group demonstrated a statistically significant difference compared to the students in the control group. It was concluded that the technology-supported classroom guidance programme was effective in meeting the guidance needs of the students in the experimental group. The results of the short-term evaluation of the programme revealed that the programme was perceived as successful by the teachers and students, and according to the mid-term evaluation results of the programme; students, teachers and parents in the experimental group viewed the technology-supported classroom guidance programme more positively than the control group. However, it was concluded that there was no statistically significant difference between the experimental group and the control group regarding the effects of the technology-supported classroom guidance programme on students' academic achievement and absenteeism. Data on students' disciplinary status support the fact that the technology-supported classroom guidance programme contributes to students' positive behavioural changes. In conclusion, the findings obtained from the research demonstrate that the technology-supported classroom guidance programme has positive effects in meeting students' guidance needs. In line with the results obtained from the research, suggestions were made to determine the guidance needs of students studying at different grades and schools, and to design, in particular, psychoeducation programmes, group guidance programmes and peer-based programmes with classroom guidance programmes and to further develop technology-based classroom guidance programmes along with technology-supported classroom guidance programmes.