Çağdaş seramik sanatında seyir nesnesi olarak kadın
Women as the object of view in contemporary ceramic art
- Tez No: 784742
- Danışmanlar: PROF. TUĞRUL EMRE FEYZOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik, seyir nesnesi, arzu, haz, kadın, bakış, Ceramic, object of view, desire, pleasure, woman, view
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Geçmişten günümüze kadının toplum içerisindeki yeri ve konumuna değinen bu çalışma, kadını hem tüketen hem de tüketilen bir nesne olarak ele almaktadır. Tüketim nesnesine dönüştürülen beden, nesneleştirilerek arzu nesnesi haline getirilmiştir. Kadın ve bedeni erk tarafından denetim ve gözetim altında tutulmakta ve seyirlik bir nesneye dönüştürülmektedir. İçinde yaşadığımız kültürde kadın, erkek bakışının nesnesi konumundadır. Beden, arzunun ve hazzın kaynağı olarak cinselleştirilmektedir. Günümüz post truth döneminde, sosyal medyada paylaşılan imgeler, bedeni cinselleştirerek, bakışın nesnesi konumunda olan kadını pornografikleştirmektedir. Kadın bedeninin cinsel olarak algılanması ve sanat eserinde cinselleştirilerek vurgulanması, bedenin nesneleştirilmesine yol açmıştır. Kadın ve bedeni, arzu ve haz nesnesi olarak sanatın ana malzemesi olmuştur. Nü ve çıplaklığın ele alınış biçimleri ve sanatın bedeni teşhir eden görüntüsü, röntgenci bakışın esiri olarak pornografik ve erotik imgelemler yaratmaktadır. Erk egemen toplum, kadının, sanatın nesnesi olduğunu göstererek, güzelliğini, şehvetini, etkileyiciliğini ve baştan çıkarıcılığını göstermektedir. Bu araştırma, bir durum tespiti çalışmasıdır, eril kültür toplumunda, geçmişten günümüze kadar kadın bedeninin seyirlik bir nesne olduğu ve bakışın nesnesi olarak görüldüğü anlatılmaktadır. Bedenin sanatta temsil edilişi, kadının seyredilmesine yönelik yaratılan imgelemlerin ve sanatçıların konuyu ele alış biçimleri incelenmiş, sanatçıların eserlerinde yer alan örnekler anlatılmıştır. Nesneleştirilen kadın ve bedenini, arzu ve haz kaynağı olarak sanatsal biçimde ele alan sanatçı eserlerinde, kadının nasıl ele alındığı anlatmak amaçlanmıştır. Seramiğin geçmişten günümüze ifade aracı olarak kullanılması ve sanatçının anlatısına değer katan plastik tavrı ile anlatım olanaklarını güçlendiren yapısı, her zaman sanatçıları etkisi altına almıştır. Sadece sanatçıları değil izleyen seyircileri de etkilemiştir. Seramiğin anlatı olanaklarından yararlanılarak kadın ve bedenini ele alan bu rapor kapsamında, seramik uygulama çalışmaları yapılmıştır. Arzu, haz ve bakış kavramları etrafında ele alınan çalışmalar, beden uzuvlarından yola çıkılarak yapılmış ve kadının seyirlik bir nesne olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Plastik bir dille ele alınan çalışmalarda, bedenin erojen bölgelerine odaklanılmış ve seyir nesnesi olarak görülen kadının, erojen uzuvları bir arada gösterilerek çalışmaların güçlü yönlerine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which touches on the place and position of women in society from past to present, deals with women as both a consuming and a consumed object. The body, which has been transformed into an object of consumption, has been objectified and turned into an object of desire. The woman and her body are kept under control and surveillance by the power and are transformed into an object of spectacle. In the culture we live in, the woman is the object of the male gaze. The body is sexualized as the source of desire and pleasure. In today's post-truth era, images shared on social media sexualize the body and make pornographic the woman who is the object of the gaze. The sexual perception of the female body and the emphasis by its sexualization in the work of art has led to the objectification of the body. The woman and her body have been the main material of art as an object of desire and pleasure. The way nude and nudity are handled and the image of art that exposes the body creates pornographic and erotic imaginations as a prisoner of the voyeuristic look. The power-dominated society shows the beauty, sensuality, impressiveness and seductiveness of the woman, whom it makes the object of art. In this research is a due diligence study, it is explained that in the masculine culture society, from the past to the present, the female body is seen as an object of view as an object of spectacle. The representation of the body in art, the imaginations created to watch women and the way the artists handled the subject were examined, and the examples in the works of the artists were explained. It is aimed to explain how women are handled in the works of the artist, which artistically handles the objectified woman and her body as a source of desire and pleasure. The use of ceramics as a means of expression from past to present and its plastic attitude that adds value to the artist's narrative and its structure that strengthens the possibilities of expression have always influenced artists. It affected not only the artists but also the audience. Within the scope of this report, which deals with women and their bodies by making use of the narrative possibilities of ceramics, ceramic application studies were carried out. Studies dealing with the concepts of desire, pleasure and gaze have been made based on body parts and it has been tried to explain that woman is an object of spectacle. In the studies, which are handled in a plastic language, the erogenous parts of the body are focused and the strengths of the studies are emphasized by showing the erogenous limbs of the woman, which is seen as an object of viewing.