Tam yargı davalarında kısmi ıslah
Partial reclamation in full remedy actions
- Tez No: 784750
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tam yargı davası, Dava konusu, Islah, İddia ve savunmanın değiştirilmesi ve genişletilmesi yasağı, Re'sen araştırma ilkesi, Full remedy action, Matter in dispute, Reclamation, Prohibition of changing or expanding the claim and defense, Principle of ex officio examination
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
İdari yargılama usulünde öngörülmüş dava türlerinden biri olan tam yargı davaları bakımından 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda, uyuşmazlık konusu miktarın belirtilmesi gerekli kılınmıştır. Ancak kimi zaman bu miktarın net olarak belirlenmesi mümkün olamamaktadır. Bu durumda idari yargılama usulünde, medeni yargılama usulünün aksine talep miktarının artırılmasına imkân veren bir düzenleme mevcut değildi. Bu nedenle ortaya çıkan hak kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla 6459 sayılı İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunumuzda yapılan değişiklikle idari yargı sistemimiz açısından bir gereklilik olan ıslah düzenlemesi, kanunda yerini almıştır. Bu çalışmada öncelikle tam yargı davaları ve bu davaların dayanağı olan idarenin sorumluluğu kavramı incelenerek çalışmanın zemini oluşturulacak, ardından iddia ve savunmanın değiştirilmesi yasağı, idari yargılama usulü ve medeni yargılama usulü bakımından incelenecektir. Son bölümde ise, ıslah düzenlemesinin medeni yargılama usulündeki görünümünün ardından idari yargılama usulündeki ıslah süreci ve günümüzdeki sorunlar ve ihtiyaçlar içtihatlarla incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In terms of full remedy cases, which is one of the types of cases envisaged in the administrative procedure, in the Code of Administrative Procedure Law No. 2577, it is necessary to specify the amount in dispute. However, sometimes this amount cannot be determined precisely. In this case, there was no regulation in the administrative procedure that allowed the amount of demand to be increased, unlike the civil procedure. For this reason, in order to prevent the loss of rights, with the Law No. 6459 on Amending Some Laws in the Context of Human Rights and Freedom of Expression and the Law No. 2577 on the Administrative Judgment Procedure, the arrangement of reclamation, which is a necessity for our administrative justice system, has taken its place in the law. In this study, firstly full remedy cases and the concept of the responsibility of the administration, which is the basis of these cases, will be the basis of the study, and then the prohibition of changing the claim and defense will be examined in terms of administrative trial procedure and civil trial procedure. In the last part, after the appearance of the arrangement of reclamation in the civil procedure, the reclamation process in the administrative trial procedure and the current problems and needs will be examined with jurisprudence.