Wire tube, Hot wall tipi kondenser; tube on sheat ve roll bond tipi evaparatör matematiksel modellemesi ve R134a, R123 soğutkanlarının analizi, ozon dostu soğutucu akışkanların incelenmesi
  1. Tez No: 78488
  2. Yazar: CEM SAPMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kondenser, Evaparatör, Ozon Dostu Akışkanlar, Condenser, Evaparator, Ozon - Safe Refrigerants
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
m ÖZET Bu çalışmada; Wire On Tube, Hot Wall tipi kondenser matematiksel modellemesi, Tube On Sheet ve Roll Bond tipi evaparatör matematiksel modellemesi incelenmiş, uygun denklemler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Ayrıca; R134a ve 123 soğutkanları için uygun hal denklemleri yolu ile termodinamik bağıntıların çıkarılması ve CFCs'lerle her yönden karşılaştırılması; diğer ozon dostu saf veya karışım akışkanların belirli özelliklerinin gözönüne alınarak performansı CFC-11, CFC-12'ye yakın akışkanların tespit edilmesini kapsar.Carhahan-Starling-Detantis (CSD) ve Benedict-Webb-Rubin (BWR) hal denklemleri vasıtası ile termodinamik yüzey fonksiyonu çıkarılarak tablo ve diyagramlarının elde edilme yöntemi; belli kriterlere göre soğutkanın belirlenmesinin, eldeki deneysel verilerden hareketle nelere dikkat edilerek seçildiği üzerinde yoruma açık verileri tablo halinde sunulması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study; searched to wire on tube, hot wall type condenser matematical modelling, tube on sheet and roll-bond type evaparator matematical modelling. Proper equations are linked to computer base. In addition, this study contains for which R134a and R123 refrigerants were determinated the thermodynamics descriptions through! proper state equations and compared with other CFCs in all way, and found to refrigerants which are familiar to CFC-11, CF-12 COP by taking certain properties other ozon- safe pure refrigerants and mixtures. In this thesis; given that to be found refrigerants accordance to necessary criteria and what we notice in these data from our equations, and which we provide to thermodynamics table and diagram by finding the surface thermodynamics formulas.