Stabilizasyon/solidifikasyon yöntemiyle iyileştirilmiş petrollü sondaj atıkların fiziko-kimyasal mikro-yapısal ve geoteknik özellikleri
  1. Tez No: 78491
  2. Yazar: HAKAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUNCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrollü Sondaj Atıkları (PSA), Mud-Pit (Çamur Havuzu), Pozolanik Malzemeler, Stabilizasyon/Solidifikasyon (S/S) Yöntemi, Mikro-Yapısal Özellikler, Scanning (Tarama) Elektron Mikroskobu, Light Mikroskobu, Kritik Nokta Kurutma Metodu, Sızıntı (Leachate) Suyu, Çevresel Şartlar (Durabilite), Toprak ve Su kirliliği, Hidrokarbon (Oil) Kirliliği, Toplam Metal Miktan, Toplam Tuz Miktarı, Kül (Fly Ash), Taban (Dip) Külü (Bottom Ash), Kireç, Portland Çimentosu, Klinker, Turba, Talaş, Saman Tozu, Tohum Tozu, Mud-Pit Dizaynı, Petroleum Drilling Wastes (PDW), Mud-Pit, Pozzolonic Material, Stabilization/Solidification (S/S) Method, Micro-Structural Properties, Scanning Electron Microscopy, Light Microscopy, Critical Point Drying Method, Leachate, Durability, Water and Soil Contamination, Hydrocarbon (Oil) Contamination, Total Metal Content, Salt Content, Fly Ash, Bottom Ash, Lime, Portland Cement, Clinker, Sawdust, Peat, Straw Ash, Seed Ash, Mud-Pit Design
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 479
Özet
iv ÖZET Bu çalışmada, stabilizasyon/solidifikasyon (S/S) yöntemi ile organik ve inorganik kimyasalları içeren petrollü sondaj atıkların fiziksel, kimyasal ve mekanik olarak iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Stabilizasyon yönteminde kül, kireç, çimento ve klinker gibi inorganik malzemelerin yanında talaş, turba, tohum tozu gibi organik esaslı malzemeler de kullanılmıştır. Stabilizasyon öncesi ve sonrası karışımların geoteknik, fiziko-kimyasal ve mikro-yapısal özellikleri incelenmiştir. İyileştirilen atığın yol alt malzemesi olarak yeniden kullanılabilirliliği de araştırılmıştır. Mud-pit tabanı ve çevresi zeminin ve yer altı suyunun kirlilik durumu, mud-pit içinde ve çevresinde sondaj kuyuları açılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, petrollü sondaj atıkların emniyetli olarak depolanabilmesi için depolama sistemi önerilmiştir. Birinci bölümde, problemin tanımı ve çalışmanın kapsamı verilmiştir. İkinci bölümde, önceki çalışmalar adı altında genel iyileştirme metotları, stabilizasyon/solidifîkasyon metotları, petrollü sondaj atıkların ve ilave malzemelerin genel özellikleri, geoteknik özellikler, fiziko-kimyasal özellikler, çevresel şartlara ait özellikler ve mikro-yapısal özellikler verilmiştir. Üçüncü bölümde, deneylerde kullanılan malzemelerin özellikleri verilmiştir. Dördüncü bölümde, bu çalışmada uygulanan deney yöntemleri verilmiştir. Beşinci bölümde, petrollü sondaj atıkların laboratuvarda yapılan stabilizasyon sonuçlan verilmiştir. Altıncı bölümde, mud-pit içinde (arazide) yapılan stabilizasyon sonuçlan verilmiştir. Yedinci bölümde petrollü sondaj atıkların yol alt malzemesi olarak kullanılması için laboratuvarda yapılan stabilizasyon sonuçlan verilmiştir. Sekizinci bölümde petrollü sondaj atıkların yol alt malzemesi olarak kullanılması için yapılan pilot arazi uygulaması sonuçlan verilmiştir. Dokuzuncu bölümde, mud-pit içindeki kirliliğin düşey ve yatay yönde meydana getirdiği yeraltı toprak ve su kirliliğinin belirlenmesi için arazide yapılan çalışmaların sonuçlan verilmiştir. Onuncu bölümde, deney sonuçlarının istatistiksel ilişkileri ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Onbirinci bölümde, petrollü sondaj atıkların emniyetli olarak depolanması için mud-pit depolama ünitesi sistemi önerilmiştir. Onikinci bölüm olan son bölümde ise, genel sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, It was aimed that petroleum drilling wastes included organic and inorganic chemicals were chemically, physically and mechanically improved. In the stabilization method, inorganic materials such as fly ash, lime, cement and clinker as well as organic materials such as sawdust, peat, seed ash were used. Geotechnical, physico-chemical and micro-structural properties of mixtures were investigated before and after stabilization. Reuse of stabilized waste was also investigated in order to use as a sub-base material. Mud-pit base and environment soil and also ground water pollution were determined by opening drilling holes inside and around the mud-pit. Land fill system was also suggested in order to store the petroleum drilling wastes safety. In the first chapter, statement of problem and objection were given. In the second chapter, general improvement methods, stabilization/solidification methods, general properties of petroleum drilling wastes and additive materials, geotechnical properties, physico-chemical properties, durability and micro- structural properties were given under the previous studies. In the third chapter, the properties of materials used in the experiments were given. In the fourth chapter, the methods of experiments were given. In the fifth chapter, laboratory stabilization results of petroleum drilling wastes were given. In the sixth chapter, pilot field stabilization results of petroleum drilling wastes were given. In the seventh chapter, laboratory stabilization results of petroleum drilling wastes were given in order to use as a sub-base material. In the eighth chapter, pilot field study results of petroleum drilling wastes were given in order to use as sub-base material. In the ninth chapter, pilot field results of vertical and horizontal soil and ground water pollution were given. In the tenth chapter, statistical relationships and evaluation of experimental results were also given. In the eleventh chapter, mud-pit storage system were given in order to store petroleum drilling wastes safety. In the twelfth chapter, general result were given.