2019 programına göre hazırlanan 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin söz varlığı açısından incelenmesi
Examination of the texts in the 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks prepared according to the 2019 program in terms of vocabulary
- Tez No: 784926
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KARADEMİR, DOÇ. DR. ONUR ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, Türkçe Ders Kitapları, Türkçe Eğitimi, Vocabulary, Turkish Course Book, Turkish Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışmanın amacı Talim Terbiye Kurulu'nun 2019-2020 eğitim öğretim yılında okutulması için önerdiği Anıttepe Yayıncılık 5. sınıf Türkçe ders kitabı ile MEB Yayınları 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarının genel söz varlığını, okuma ve dinleme/izleme metinlerinden hareketle tespit etmek ve nitelikli söz varlığı unsurlarını ortaya koymaktır. Çalışma, betimsel tarama modelinde nitel bir araştırmadır. Çalışmanın inceleme nesnesi olan Türkçe ders kitaplarında yer alan metinler, genel söz varlığı ve nitelikli söz varlığı unsurları açısından incelenmiştir. Metinler, bilgisayar ortamında word programına aktarılmıştır. Metinlerde geçen sözler AntConc. 3.5.8 programıyla analiz edilerek Türkçe ders kitaplarının genel söz varlığı ve nitelikli söz varlığı unsurlarının sıklık listelerine ulaşılmıştır. Dilimizi zenginleştiren nitelikli söz varlığı unsurlarının yanı sıra metinlerde geçen yabancı sözler de incelenmiştir. Çünkü yabancı sözler, yabancı dillerin metinlerde ne derece etkili olduğunu ifade etmektedir. Araştırmada tüm sınıf seviyesindeki metinlerde yabancı sözler olduğu tespit edilmiştir. Sınıf kademesi ilerledikçe metinlerdeki bu sözlerin sayısında artış olurken, Türkçe Dersi Öğretim Programı kazanımlarında yer alan deyim, atasözü, özlü söz gibi nitelikli söz varlığı unsurlarının sayısında düzenli bir artış olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bazı sınıf kademelerinde atasözü, özlü söz, tekerleme gibi nitelikli söz varlığı unsurlarına yer verilmediği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ders kitaplarında Türkçenin zenginliğini yansıtan nitelikli söz varlığı unsurlarının daha fazla yer aldığı metinlerin tercih edilebileceği ve bu unsurların sayısının kademeli olarak artması gerektiği gibi öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the listening/watching and reading texts in the 5th grade Turkish textbook of Anıttepe Publishing and the 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks of the Ministry of National Education, which the Board of Education and Discipline recommends to be taught in the 2019-2020 academic year. is to reveal the vocabulary elements by determining the vocabulary. The study is a qualitative research in the descriptive survey model. The texts in the Turkish textbooks, which are the object of study of the study, were examined in terms of vocabulary and vocabulary items. The texts were transferred to word program in computer environment. Words in the texts vocabulary and vocabulary items of Turkish textbooks were analyzed with the AntConc. 3.5.8 program and frequency lists were obtained. As a result of the research, it was determined that while there was an increase in the number of different and total words as the grade level progressed, there was no regular increase in the number of vocabulary items in the Turkish Lesson Curriculum. In line with the results obtained, suggestions have been made that texts with more vocabulary items such as proverbs, dialogue wishes, and idioms can be preferred in the textbooks.