Havalandırma ve ısıtma sisteminin otomatik kontrolü
Automatic control of air conditioning and heting system
  1. Tez No: 78493
  2. Yazar: YASEMİN ARIKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN PARLATUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıtma ve Havalandırma Sistemi, Modelleme, PI Kontrol, Air Conditioning and Heating System, Modeling, PI Control
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAVALANDIRMA VE ISITMA SİSTEMİNİN OTOMATİK KONTROLÜ YASEMİN ARIKAN Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik - Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Osman PARLAKTUNA 1998 Bu tezde, TUSAŞ MOTOR SANAYİ A.Ş. 'nin İmalat kısmının havalandırma ve ısıtma sisteminin otomatik kontrolü tasarlanıp uygulanmıştır. Bu sistem iki kısım halinde düşünülmüş ve gerekli hesaplamalar yapılmıştır. İlk olarak ısı dönüştürücü sistemin istenilen iç sıcaklığa göre kontrolü için bir kontrolör tasarlanmıştır. İkinci olarak damperlerin kontrolü için aynı şey tekrarlanmıştır. Bunların PLC programları hazırlanmıştır. En son olarak da bu kontrolörlerin MATLAB' de sistem tepkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master of Science Thesis AUTOMATIC CONTROL OF AIR CONDITIONING AND HEATING SYSTEM YASEMİN ARIKAN Osmangazi University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Osman PARLAKTUNA 1998 In this thesis, automatic control of air conditioning and heating system of TUSAŞ MOTOR SANAYİ A.Ş. has been modelled and applied. This system developed in two parts and calculation for these has been done. First of all, for desired temperature of inside, a PI controller for heat exchanger system has been designed. Secondly, for damper control, the same things has been repeated. PLC programs has been prepared for these controllers. At the end, in MATLAB, system responses of these controllers has been simulated.