Romatizmal hastalık tanısı almış hastaların tanı, tedavi ve takip sürecinde birinci basamağın etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of primary care in the diagnosis, treatment and follow-up process of patients diagnosed with rheumatic disease
- Tez No: 784993
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Romatolojik hastalık, Birinci basamak, Aile hekimi, Rheumatological disease, Primary care, Family Physician
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada romatizmal hastalık tanısı almış hastaların tanı, tedavi ve takip sürecinde birinci basamağın etkinliğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 15.06.2022-15.09.2022 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Polikliniği hastaları üzerinde yapılmıştır. Çalışmayı kabul eden toplam 350 hastaya yapılan 26 soruluk ankette demografik bilgileri, romatolojik hastalıklarına tanı konma süreci, sonrası ve birinci basamağı tercih etmemeleriyle ilgili bir takım sorular sorulmuştur. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 350 hastanın demografik özelliklerine yönelik dağılımı incelendiğinde; katılımcıların 258'i (%73,7) kadın, 92'si (%26,3) de erkektir. Katılımcıların yaş ortalamasının 48,67, boy ortalamasının 165,35 cm, kilo ortalaması 76,87, beden kitle indeksi ortalaması 28,20, şikâyetin başladığı yaş ortalaması 41,77 olarak elde edilmiştir. Hastalar ortalama 6,74 yıl önce romatizmal hastalık tanısı almışlardır. Bireylerin hekime geldiğinde ilk şikâyetleri incelenmek istediğinde 279'unun (%79,7) eklem ağrısının olduğu öne çıkmaktadır. 77'si (%22) ilk dâhiliyeye başvurmuş. İlk başvurduğu doktor aile hekimi olan 43 (%12,3) tane hastanın 24'ü hastalık tanısı için üst basamağa sevk edilmiş.242 (%69,1) hasta üçüncü basamak sağlık kuruluşunda tanı almış.117 (%33,4) hastanın başka bir kronik hastalığı olduğu saptandı. Tamamının sürekli kullandığı bir ilaç olduğu iv saptandı.347'sinin (%99,1) ilaçlarını düzenli kullandığı saptandı. 299'unun (%85,4) takiplerini düzenli yaptırdığı saptandı. Analiz sonuçlarına göre hastaların tedavi sürecine yönelik dağılımı incelendiğinde; 299'unun (%85,4) takiplerini düzenli yaptırdığı saptandı. Sadece 21'inin (%6) sahip oldukları romatizmal hastalık için 1. basamakta aile hekimine kontrollere gittiği saptandı. 167'sinin (%47,7) tanılı oldukları romatizmal hastalıkları için aile hekiminden reçete aldığı saptandı. 123'ünün (%34,9) diğer kronik hastalıkları için aile hekimine gittiği saptandı. 120'sinin (%34,3) 3 ayda 1 kere aile hekimine gittiği saptandı. 115'inin (%32,9) diğer kronik hastalıkları için aile hekimine tedavi amaçlı ilaç yazdırdığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada aile hekimleri tarafından kesin romatolojik hastalık tanısı alan hastaların oranı oldukça düşüktür. Bu sonuç aile hekimlerinin romatolojik hastalıklarla ilgili yetersiz bilgi ve farkındalığa sahip olduğunu düşündürmektedir. Bu konuda aile hekimlerine uygulanacak ilave eğitim programları ile onların daha fazla klinik problem çözmesi sağlanabilir, tanı koyma oranları artırabilir. Birinci basamakta aile hekimlerinin romatizmal hastalıklarda ön tanı/tanı koyabilmesi hem erken tanının önünü açabilecektir hem de ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında iş yükünü azaltabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the effectiveness of primary care in the diagnosis, treatment and follow-up process of patients diagnosed with rheumatic disease. Materials and Methods: Our study was carried out on the patients of Gülhane Training and Research Hospital Rheumatology Polyclinic between 15.06.2022 and 15.09.2022. A number of questions were asked about their demographic information, the process of diagnosing their rheumatological diseases, after and their preference for primary care. In a 26-question questionnaire made to 350 patients who accepted the study. The data were analyzed with the IBM SPSS program using necessary and appropriate tests. Results: When the demographic distribution of 350 patients included in the study was examined; 258 (73.7%) of the participants were female and 92 (26.3%) were male. Average age of the participants was 48.67, average height was 165.35 cm, average weight was 76.87, average body mass index was 28, 20, mean age at which the complaint started was 41.77. Patients were diagnosed with rheumatic disease an average of 6.74 years ago. When individuals want to examine their first complaints when they come to vi the physician, 279 (79.7%) of them come forward to have joint pain. 77 (22%) of them applied to internal medicine for the first time. Of 43 (12.3%) patients whose first application was a family physician, 24 were referred to the upper level for the diagnosis of the disease. 242 (69.1%) patients were diagnosed in a tertiary health institution. It was determined that 117 (33.4%) patients had another chronic disease. It was determined that all of them were using a drug regularly. It was determined that 347 (99.1%) of them used their drugs regularly. it was found that he did. According to the results of the analysis, when the distribution of the patients towards the treatment process is examined; It was determined that 299 (85.4%) of them had regular follow-ups. It was determined that only 21 (6%) went to the family physician in the first step for the rheumatic disease they had. It was found that he had received a prescription from his family doctor.It was determined that 123 (34.9%) went to the family doctor for other chronic diseases. It was determined that 120 (34.3%) went to the family doctor once every 3 months. 115 (32.9%) of them went to the family doctor for other chronic diseases. It was observed that his doctor prescribed medication for treatment. Conclusion: In this study, the rate of patients diagnosed with a definite rheumatological disease by their family physicians is quite low. This result suggests that family physicians have insufficient knowledge and awareness about rheumatological diseases. Additional training programs to be applied to family physicians in this regard can enable them to solve more clinical problems and increase diagnosis rates. Being able to prediagnose/diagnose rheumatic diseases by family physicians in primary care will both pave the way for early diagnosis and reduce the workload in secondary and tertiary healthcare institutions.