Tabanca taşıyan bireylerde tabanca taşımanın bel ağrısı ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of carrying a pistol on low back pain and sleep quality in individuals carrying a pistol
  1. Tez No: 784996
  2. Yazar: AYTUĞ COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Uyku Kalitesi, Tabanca, Chronic Low Back Pain, Sleep Quality, Pistol
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı tabanca taşıyan bireylerde tabanca taşımanın bel ağrısı ve uyku kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Günümüzde 9x19 mm ve daha büyük çaplarda dünya standardı olarak kabul görmüş; güvenlik birimleri ve siviller tarafından yoğun olarak tercih edilen ve taşınan tabancalar ortalama 950 – 3000 gram ağırlığındadır. Çalışmamız gün içinde bel bölgesinde uzun saatler boyunca bu ağırlıklardaki tabancaları taşımanın ağrıya neden olabileceği varsayımıyla planlanmıştır. Çalışmaya İstanbul ilindeki tabanca taşıyan 21-40 yaş arası 595 birey dâhil edilmiş, katılımcılar demografik bilgilerin yanı sıra tabanca ve tabanca taşıma ile ilgili hazırlanan özel sorular, Revize Ostwestry Bel Ağrısı Skalası, Numerik Ağrı Skalası ve Jenkins Uyku Ölçeği ile değerlendirilmişlerdir. Çalışmamıza katılanların %5.4'ü kadın ve %94,6'sının erkek birey olduğu, %81.1'inin günlük 8 saatten fazla tabanca taşıdığı, % 96'sının tabancayı bel bölgesinde taşıdığı, % 69.7'si taşımış oldukları tabancaların ergonomik bir yapıya sahip olmadığını % 84'ünün tabanca taşıma esnasında orta şiddette bel ağrısı tanımladıkları ve %35,1'inin son bir yılda bel ağrısı sebebi ile hekime başvurdukları saptanmıştır. Bireylerin gün içerisinde tabanca taşıma süresi uzadıkça bel ağrısı şiddetlerinde artış olduğu, ayrıca tabancanın beldeki taşınma şekline bağlı bireylerin bel ağrısı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bilindiği kadarıyla çalışmamız bu yönleriyle alanyazındaki ilk çalışma olma özelliğini taşımasından dolayı önem arz etmektedir. Bu sebeplerle gün içerisinde tabancanın belde kemer içerisinde taşınması ve taşıma süresinin de uzaması bel bölgesinde hissedilen ağrı şiddetine etki ederek, kronik bel ağrısı problemlerine yol açabileceğinden; tabanca taşıyan bireylerin bu hususlara dikkat etmeleri bel sağlıkları üzerlerinde olumlu fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of carrying a gun on low back pain and sleep quality of individuals who carry a gun. Today, the pistols, which are heavily preferred and carried by security units and civilians, weigh an average of 950 – 3000 grams and they are accepted as a world standard for 9x19 mm and larger diameters. Our study was planned with the assumption that carrying guns of these weights for long hours in the waist region may cause pain in the same region. In the study, 595 individuals aged 21-40 who carry a gun were included. The participants were evaluated with demographic information and their answers given to the questions about gun and gun carrying with the use of Revised Ostwestry Low Back Pain Scale, Numeric Pain Scale and Jenkins Sleep Scale. 5.4% of the participants in our study were women and 94.6% were men. 81.1% carried a pistol for more than 8 hours a day, 96% carried the pistol in the waist area, 69.7% carried the pistols in an ergonomic structure. It was found that 84% of them described moderate back pain while carrying a gun and 35.1% of them applied to a physician due to low back pain in the last year. It has been determined that the severity of low back pain increases as the duration of carrying a gun increases during the day, and there are statistically significant differences in the levels of low back pain of individuals depending on the way the gun is carried on the waist. As far as it is known, our study is important because it is the first study in the literature with these aspects. Carrying the gun in the waist belt during the day and the prolongation of the carrying time may cause chronic low back pain problems by affecting the severity of pain felt in the waist region. For this reason, paying attention to these issues will be beneficial for lower back health.