Tam yansımalı odalarda iletken kumaşların ekranlama etkinliği testleri için özgün bir ölçüm tekniği
A novel measurement technique for shielding effectiveness tests of conductive fabrics in reverberation chambers
  1. Tez No: 785129
  2. Yazar: HAKKI EKİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİD TORPİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tam yansımalı oda, yarı yansımasız oda, dinamik aralık, ekranlama etkinliği, iletken kumaş, Reverberation chamber, semi anechoic chamber, dynamic range, shielding efectiveness, conductive fabric
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, tam yansımalı odalarda iletken kumaşların ekranlama etkinliği ölçümleri için özgün bir ölçüm tekniği sunulmaktadır. Test düzeneği, içinde karıştırıcı olan bir tam yansımalı oda içerisinde tavanı ve tabanı elektromanyetik yutucularla kaplı bir metal kutuyu içermektedir. Metal kutu, karıştırıcı içermediği için yarı yansımasız oda karakteristiği göstermektedir. Bu çalışmada ilk olarak IEC 61000-4-21 standardına göre tam yansımalı odanın elektromanyetik alan dağılımının homojenliği 100MHz - 1GHz frekans aralığında logperiyodik antenler, 1GHz - 10GHz frekans aralığında ise double ridged horn antenler kullanılarak deneysel olarak incelenmiş, daha sonra iletken kumaşın ekranlama etkinliği ölçümleri özgün ölçüm tekniği ile gerçekleştirilmiş ve bu ölçüm tekniğinin ekranlama etkinliği ölçümlerinde kritik konulardan biri olan dinamik aralığa etkisi incelenmiştir. Son olarak, özgün ölçüm tekniği ile elde edilen sonuçlar, MIL-DTL-83528G spesifikasyonunda tarif edilen yöntem ile elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a novel measurement technique is presented for shielding effectiveness measurements of conductive fabrics in reverberation chambers. The test setup consists of a metal box whose ceiling and floor are covered with electromagnetic absorbers in a reverberation chamber with a stirrer inside. Since the metal box does not contain a stirrer, it shows semi anechoic chamber characteristics. In this study firstly, the uniformity of the electromagnetic field distribution of the reverberation chamber according to the IEC 61000-4-21 standard was be experimentally examined using logperiodic antennas in the frequency range of 100MHz - 1GHz and double ridged horn antennas in the frequency range of 1GHz - 10GHz. Then, the shielding effectiveness measurements of the conductive fabric were performed with the novel measurement technique and the effect of the novel measurement technique on the dynamic range was examined. Finally, the results obtained with the novel measurement technique was compared with the results obtained with the method described in the MIL-DTL-83528G specification.