Afganistan'da siyasi partiler (2001-2021)
Political parties in Afghanistan (2001-2021)
  1. Tez No: 785172
  2. Yazar: AKBAR SHAH KHAWAR NASAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Etnik Gruplar, Siyasal Yapı, Siyasi Partiler, Afghanistan, Ethnic Groups, Political Structure, Political Parties. Gel Codes: H70, H83, N90, D72
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Afganistan, ulus inşası sürecinin tamamlanmadığı, hükümetin tam bir güç tekeline sahip olmadığı ve halkın büyük bir bölümünün ulus-altı çıkarlara karşı ulusal duyguları tercih etmediği bir ülkedir. Afganistan halkının büyük bir bölümünün sosyal hayatı hala aşiret birliği temelinde yönetilmektedir. Etnisite sorunu, uzun zamandan beri Afgan toplumunda anlaşmazlık ve bölünme kaynağı olmuştur ve ulusal kimliğin ve bütünlüğün gerçekleştirilememesinde en etkili faktörlerden biridir. Afganistan'ın sosyo-politik tarihinde var olan geleneksel yapı, otokratik rejimler, şiddetli coğrafi ortam siyasi partilerin oluşup gelişebilmelerine engel teşkil etmiştir. Afganistan'da kitleler ve siyasal iktidar arasındaki ilişkinin anlamı çok az olduğu için bu ülkede siyasi iktidar ile vatandaşlar arasında anlamlı ilişki kurma alanlarını temsil eden güçlü, kapsayıcı ve trans-etnik politikaları olan siyasi partiler oluşmamıştır. Bu çalışmada Afganistan'daki etnik gruplar ve siyasal partiler arasındaki ilişki hem tarihsel bağlamı içerisinde hem de siyasal iktidarın oluşumu, pekiştirilmesi ve genişlemesi boyutlarıyla değerlendirilmiştir. Komşu ülkelerin Afganistan'ın iç siyasetine müdahalesi, Afgan halkının demokratik siyasal kültür düzeyinin düşük düzeyde oluşu, insanları harekete geçirmek için etnik siyasete alternatif bir fikrin olmaması ve siyasi seçkinler tarafından etnik duyguların istismar edilmesi Afgan siyasetinde geleneksel elitlerin gücünü korumasına ve siyasi sorunların çözülememesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The nation-building process has not been completed in Afghanistan, the government does not have a complete monopoly of power, and the relationship between the masses and the political power has little meaning in Afghanistan, and political parties with strong, inclusive and trans-ethnic policies have not been formed in this country. Most of the people do not prefer national interests over sub-national interests. The issue of ethnicity has long been a source of disagreement and division in Afghan society and is one of the most influential factors in the failure to realize national identity and integrity. The traditional structure of Afghanistan's socio-political history, autocratic regimes, and the harsh geographical environment have hindered the formation and development of political parties. Since the relationship between the masses and political power has little meaning in Afghanistan, there have been no strong, inclusive and trans-ethnic political parties that represent spaces for meaningful engagement between political power and citizens. In this study, the relationship between ethnic groups and political parties in Afghanistan is evaluated both within its historical context and in terms of the formation, consolidation and expansion of political power. The interference of neighbouring countries in Afghanistan's domestic politics, the low level of democratic political culture of the Afghan people, the lack of an alternative idea to ethnic politics to mobilize people, and the abuse of ethnic feelings by the political elites cause the traditional elites to maintain their power in Afghan politics and the political problems are insoluble.