Fen öğretiminde okul dışı öğrenme faaliyetlerine yönelik öğretmen öz yeterlik inançları
Teacher self efficacy beliefs on out of school learning activities in science teaching
  1. Tez No: 785220
  2. Yazar: HANİFE ÇETİNGÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen bilimleri öğretmeni, fen öğretimi, içerik analizi, okul dışı öğrenme faaliyetleri, öz yeterlik, content analysis, out-of-school learning activities, science teacher, science teaching, self-efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı Fen öğretiminde okul dışı öğrenme faaliyetlerine yönelik öğretmen öz yeterlik inançlarının ne düzeyde olduğunu belirleyip öğretmenlerin okul dışı öğrenmeye yönelik görüşlerini tespit etmektir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılı Kayseri ilindeki eğitim kurumunda görev yapan 312 Fen Bilimleri öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmada hem nicel hem de nitel araştırmanın yer aldığı karma araştırma yönteminin sıralı açıklayıcı deseni tercih edilmiştir. Dolayısıyla araştırmanın nicel kısmında tarama deseni kullanılmış ve nicel bulguların açıklanmasında ise nitel araştırma yönteminin olgubilim deseni kullanılmıştır. Bu araştırmada nicel verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen“Fen Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Faaliyetlerine Yönelik Öz Yeterlik İnancı Ölçeği”, nitel verilerin toplanmasında fen öğretiminde okul dışı öğrenmeye yönelik öz yeterlik inancı ile ilgili yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonunda nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Geliştirilen ölçek çalışmasından elde edilen verilere göre Fen Bilimleri öğretmenlerinin fen öğretiminde okul dışı öğrenme faaliyetlerine yönelik öz yeterlik inançlarının yüksek olduğu görülmüştür. Görüşmelerden elde edilen bulgular ışığında öğretmenlerin okul dışı öğrenme faaliyetlerini faydalı buldukları, faaliyetin yapılma sıklığının içerik ve kazanımlarla ilişkili olarak değiştiği ve güvenlik önlemleri, izin işlemi gerektirmemesi nedeniyle en çok okul bahçelerini tercih ettikleri tespit edilen sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the level of teacher self-efficacy beliefs about out-of-school learning activities in science teaching and to determine teachers' views on out-of-school learning. The research was carried out with 312 Science teachers working in the educational institution in Kayseri province in the 2021-2022 academic years. In the research, the sequential explanatory design of the mixed research method, which includes both quantitative and qualitative research, was preferred. Therefore, the survey design was used in the quantitative part of the research, and the phenomenological design of the qualitative research method was used in the explanation of the quantitative findings. In this study, a semi-structured interview technique about self-efficacy belief in out-of-school learning in science teaching was used to collect qualitative data on the“Self-Efficacy Belief Scale for Out-of-School Learning Activities in Science Teaching”developed by the researcher to collect quantitative data. At the end of the study, qualitative data were analyzed by content analysis. According to the data obtained from the developed scale study, it was observed that the self-efficacy beliefs of science teachers towards out-of-school learning activities in science teaching were high. In the light of the findings obtained from the interviews, it was determined that the teachers found out-of-school learning activities beneficial, the frequency of the activity changed in relation to the content and achievements, and they preferred school gardens the most because they did not require security measures and permission.