Çeşitli ısı yalıtım malzemeleri kullanarak yapılarda ısı yalıtım yoluyla hava kirliliğinin önlenmesi
Prevention of air pollution via thermal isolation in structures utilizing different thermal isolation materials
  1. Tez No: 78531
  2. Yazar: BAŞAK MESCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: thermal isolation, air pollution, isolation materials, thermal leakage, emission
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÇEŞİTLİ ISI YALITIM MALZEMELERİ KULLANARAK YAPILARDA ISI YALITIM YOLUYLA HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ ÖZET Günümüzde, fosil kökenli yakıtların bilinçsizce ve aşırı miktarlarda tüketilmesi sonucu çevreye büyük oranda zarar veren hava kirliliği önemli boyutlara ulaşmıştır. Ekolojik dengede giderek artan bozulmalara sebep olan hava kirliliğinin önlenmesi ancak daha az yakıt yakarak gerçekleşebilir. Bu yakıtların büyük bir kısmı ısınma amaçlı tüketilmektedir. Yapılarda ısı geçirme katsayıları yüksek malzemelerin kullanılması ısı kayıplarını arttırmaktadır. Yapılarda meydana gelen ısı kayıpları, doğru ve bilinçli bir şekilde yapılan ısı yalıtımı uygulamaları ile ödenebilmektedir. Boşa harcanan enerjinin önüne geçilmesi,daha az yakıt tüketimi ve daha az çevre kirliliğidir. Çeşitli ısı iletim katsayılarına sahip, yalıtım malzemeleri kullanarak, yapılarda meydana gelen ısı kayıplarını önlemeyi ve böylece ısınma için harcanan yakıt miktarını azaltmayı amaçlayan bu çalışmada, bir konut projesi oluşturulmuştur. Bu proje üzerinde yalıtımlı ve yalıtımsız elemanlar kullanarak ısı kaybı hesapları yapılmıştır. Hesaplanan ısı kayıplarının havaya hangi oranlarında emisyon katılmasına sebep olduğu belirtilmiştir. Bu tez çalışması sonucunda, ısıyı en iyi şekilde yalıtan malzemelerle oluşturulan bir binada ısı kayıplarının önemli ölçüde engellendiği ve havayı daha az kirlettiği ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimeler : Isı yalıtımı, hava kirliliği, yalıtım malzemesi, ısı kaybı, emisyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To date, air pollution has been of great enviromental problem, particularly because of the utilization of fuels originating from fossiles unconsiously and enormously.Therefore, air pollution which increasingly causes enviromental imbalances can only be prevented via reducing the utilization of fuels. Most of these fuels are being consumed, of course, for thermal reosons. The usage of materials possesing higher thermal transmission coefficient causes thermal leakage. Thermal leakage instructures can be preserved via utilizing proper thermal isolation methods. Prevention from wasted energy means lower fuel consuming and lower enviromental pollution. Our study, in which materials possesing different thermal conducting coefficents were used, designed construction project so as to preserve thermal leakage and reduce the amount of fuel used. In this project, isolated and nonisolated elements were utilized and thermal leakage calculations were done. Moreover, the rates of emission added into air by such thermal leakages were recorded. The results showed that structures in which the best thermal conductor materials were used preserved thermal leakage and resulted in lower levels of air pollution.