Elektrik dağıtım tesislerinde yüksek gerilim iletim hatlarında iş kazalarının önlenmesi
Prevention of occupational accidents in HİGH voltage transmission lines in electricity distribution facilities
  1. Tez No: 785346
  2. Yazar: RAMAZAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYRUL CANBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Elektrik Dağıtım, Risk Analizi, Occupational Health and Safety, Electricity Distribution, Risk Analy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde yaşanan iş kazaları istatistikleri incelendiğinde elektrik sektöründe yaşanan iş kazaları kritik öneme sahip olup, elektrik sektöründe yaşanan iş kazaları da yüksek oranda maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle sektör bazlı değerlendirme yapıldığında en önemli risk gruplarından biri olarak ele alınabilir. Sektördeki risk derecesi göz önüne alındığında iş yerlerinde risk değerlendirmesi yaparken elektrik başlığı önem arz etmektedir. Geçmiş dönemlerde kalp krizi geçiren insanların psiko sosyal etmenler ile ilişkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan araştırma otuz üç çalışan insan üzerinde incelenmiştir. Araştırma sonrası yapılan değerlendirmede, fazla mesai süreleri, iş yeri ortamındaki güvensiz durumlar, özlük haklarında yaşanan aksaklıklar, sosyal yardımlar, yönetimsel adaletin sağlanmadığı durumlarda erkek çalışanlarda kalp krizi yaşanma oranının arttığı ve bu hususun kadın çalışanlar üzerinde etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu araştırmaların devamında ise yüksekte ve yerde yapılan çalışmalarda riskli ölümler gerçekleştiği görülmüştür. Bu çalışmada elektrik sektöründe yapılan çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risk faktörleri ele alındı. Risk faktörleri, yüksekte yapılan çalışmalar, yüksek gerilim iletim hatlarında yapılan çalışmalar, elektrik ile ilgili yapılan çalışmalarda kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımlar, modüler hücreler ve açık şaltlarda yapılan çalışmalardaki risk faktörler değerlendirilerek detaylı inceleler yapıldı. Elektrik dağıtım sektöründe yüksek gerilim iletim hatlarında yapılacak çalışmalarda risk değerlendirmesi yapıldı, risklerin önlenmemesi sonucunda yaşanabilecek olası iş kazaları ve meslek hastalıkları ile risklerin önlenmesi ile ilgili yapılması gereken düzeltici önleyici faaliyet raporları hazırlandı.
Özet (Çeviri)
When the statistics of occupational accidents experienced today are examined, occupational accidents in the electricity sector are of critical importance, and occupational accidents in the electricity sector cause high rates of material and moral losses. For this reason, it can be considered as one of the most important risk groups when sector-based evaluation is made. Considering the degree of risk in the sector, the electrical head is important when making risk assessments in workplaces.It has been investigated whether people who have had a heart attack in the past have a relationship with psycho-social factors. The research was examined on thirty-three working people. In the evaluation made after the research, it was seen that the rate of heart attack in male employees increased in cases where overtime hours, insecure situations in the workplace environment, disruptions in personal rights, social benefits, and administrative justice were not provided, and this issue had no effect on female employees. In the continuation of these studies, it was observed that risky deaths occurred in studies conducted at height and on the ground. In this study, risk factors related to occupational health and safety in studies conducted in the electricity sector were discussed. Risk factors, work at height, work on high voltage transmission lines, personal protective equipment to be used in electrical work, risk factors in modular cells and work in open switchgear were evaluated and detailed analyzes were made. Risk assessment was carried out in the works to be carried out on high voltage transmission lines in the electricity distribution sector, and corrective and preventive action reports were prepared regarding the prevention of possible work accidents and occupational diseases and risks that may occur as a result of not preventing risks.