The identification and prioritization of logistic digital transformation barriers: A new integrated Delphi-SWARA method
Lojistik dijital dönüşüm engellerinin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi: Yeni bir entegre Delphi-SWARA yöntemi
- Tez No: 785388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN ÖZDAĞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Operasyon, Süreç, Dijitalleşme, Bariyer, Zorluk, Engel, Sistematik Literatür Taraması, Delphi, SWARA, Logistic, Operation, Process, Digitalization, Barrier, Challenge, Obstacle, Systematic Literature Review, Delphi, SWARA
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Dijitalleşme, günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu en önemli teknolojik trendlerden biri olduğuna ve diğer sektörlerin yanı sıra lojistik sektörünü de derinden etkilediğine hiç şüphe yoktur. Lojistik operasyonları daha dijital hale geldikçe, şirketler kaynakları daha doğru ve uygun maliyetli bir şekilde tahsis edebilmekte, tedarik zincirinin üyeleri arasındaki iletişim artmakta ve daha esnek hale gelmektedir. Ancak, lojistik operasyonlarının önündeki dijitalleşme engellerini açıklığa kavuşturmak için literatürde hala boşluklar bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma, sistematik literatür taraması (SLT) çalışmasına dayalı olarak lojistik operasyonlarının önündeki dijitalleşme engellerini inceleyerek bu araştırma boşluğunu gidermeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, Delphi yöntemini ve SWARA'yı içeren karma yöntemler yaklaşımını izlemiştir. SLT yaklaşımı kullanılarak yirmi yedi engel ve yedi tema belirlenmiştir. Türkiye şartlarına uygun olmayan altı engel ve bir tema elenmiştir. Daha sonra, sentezlenen engellerin önceliklendirilmesi ve ağırlıklarının belirlenmesi için SWARA yöntemi kullanılmıştır. Bulgular, Türkiye'de lojistik operasyonların önündeki dijitalleşme engellerinin başında“müşterilerin ihtiyaç ve istekleri konusundaki belirsizliklerin”geldiğini göstermektedir. Bunu“dijital vizyon ve strateji eksikliği”ve“uygun beceri, yetkinlik ve deneyime sahip bir lider olmaması”takip etmektedir. Ayrıca“yetersiz organizasyon yapısı”dördüncü engel olarak,“yüksek yatırım/uygulama maliyetleri”ise beşinci engel olmuştur. Dahası,“örgütsel engeller”en önemli dijitalleşme engeli teması olarak bulunmuştur. Bu araştırma, yöneticilerin ve uygulayıcıların, işlerini dijital olarak dönüştürmek istediklerinde, şirketleri için en önemli olan ayırt edici dijitalleşme engellerini aşmak için öncelikler belirlemelerine, çözümler bulmalarına ve stratejiler geliştirmelerini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that digitalization is one of the most significant technological trends facing the world today, and it has a profound impact on the logistics sector, among others. As logistics operations become more digital, companies can allocate resources more accurately and cost-effectively, increase communication between supply chain members, and increase flexibility. However, there are still gaps in the literature, and a need to clarify digitalization barriers to logistic operation remains. Therefore, this study aims to address this research gap by examining digitalization barriers to a logistic operation based on a systematic literature review (SLR) study. The investigation followed a mixed-methods approach, which included the Delphi method and SWARA. The twenty-seven obstacles and seven themes were identified using the SLR approach. The six barriers and one theme were eliminated as unsuitable for Türkiye conditions. Later, the SWARA method was used to prioritize and determine the weights of the synthesized obstacles. The findings show that“uncertainty about customers' needs and wants”comes out on top within the digitalization barriers to logistic operation in Türkiye. This is followed by a“lack of a digital vision and strategy”and“lack of a leader with appropriate skills, competencies, and experience”. Besides,“inadequate organizational structure”is ranked as the fourth barrier, whereas“high investment/ implementation costs”is ranked as fifth barrier. Moreover,“organizational barriers”is identified as the most important digitalization barrier theme. The goal of this research is to aid managers and practitioners in prioritizing, finding solutions, and developing strategies to overcome the distinctive digitalization barriers that are most important for firms desiring to transform business digitally.