Acil servisten sepsis ön tanısıyla konsülte edilen hastalarda antibiyotik kullanımı, kan kültürü ve prognostik skorların değerlendirilmesi
Evaluation of antibiotic use, blood cultures, and prognostic scores in patients consulted with a presumptive diagnosis of sepsis from the emergency department
  1. Tez No: 1010478
  2. Yazar: FEYZULLAH YAVUZ ATABAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik zamanlaması, Erken uyarı skoru, Laktat/albümin oranı, Mortalite, Sepsis, Antibiotic timing, Early warning score, Lactate-to-albumin ratio, Mortality, Sepsis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil serviste Elektronik Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru (eSOFA) kriterleriyle tanımlanan sepsis hastalarında antibiyotik kullanım süreçlerini ve kan kültürü uygulamalarını genel hatlarıyla değerlendirmek; üç erken uyarı skorunun — Ulusal Erken Uyarı Skoru-2 (NEWS-2), Hızlı Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirmesi (qSOFA) ve Uluslararası Erken Uyarı Skoru (IEWS) — mortalite öngörüsündeki performanslarını karşılaştırmak; Laktat/Albümin Oranı (LAR), Hemoglobin-Albümin-Lenfosit-Trombosit (HALP) skoru ve Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi'nin (SII) prognostik değerini belirlemek ve antibiyotik başlama zamanlamasının 28 günlük mortalite üzerindeki bağımsız katkısını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya 01.01.2023–31.12.2025 tarihleri arasında acil servise başvuran ve eSOFA kriterlerini karşılayan 252 hastaya ait 256 başvuru dahil edilmiştir. Birincil sonlanım noktası olarak 28 günlük mortalite belirlenmiştir. Skorların ayırt edici gücü Alıcı İşletim Karakteristiği (ROC) eğrisi altında kalan alan (AUROC) analizi ile değerlendirilmiş; skorlar arası karşılaştırmalarda DeLong testi kullanılmıştır. Mortaliteyle ilişkili bağımsız risk faktörleri tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleriyle belirlenmiştir. Bulgular: Çalışma populasyonunun yaş ortalaması 74,7 ± 14,2 yıl olup 28 günlük mortalite oranı %45,3 olarak saptanmıştır. Erken uyarı skorları arasında NEWS-2 en yüksek ayırt edici performansı sergilemiş (AUROC: 0,668), bunu qSOFA (AUROC: 0,666) ve IEWS (AUROC: 0,653) izlemiştir; IEWS ile NEWS-2 arasındaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşamamıştır. Biyobelirteç analizinde LAR, tek başına laktattan daha üstün ayırt edicilik göstermiş (AUROC: 0,663'e karşın 0,622), HALP skoru ise yetersiz prognostik performans sergilemiştir. SII ile mortalite arasında J-şekilli doğrusal olmayan bir ilişki saptanmış olup bu bulgu immün tükenme fenotipinin yansıması olarak değerlendirilmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde NEWS-2, immünsüpresyon varlığı, LAR ve üriner sistem enfeksiyon odağı bağımsız prognostik belirleyiciler olarak tanımlanmış; bu değişkenlerden oluşan birleşik modelin ayırt edici gücü AUROC: 0,784 düzeyine ulaşmıştır. Antibiyotik başlama zamanlaması açısından her saatlik gecikmenin 28 günlük mortalite olasılığını %12 oranında artırdığı belirlenmiştir (Ayarlanmış Olasılık Oranı: 1,121; %95 Güven Aralığı: 1,014–1,239; p=0,026). Kan kültürü pozitifliği ve üreyen patojen gruplarının mortalite ile anlamlı bir ilişki taşımadığı görülmüştür. Sonuç: Sepsis tanımlamasında eSOFA kriterlerinin kullanımı, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması kodlamasına bağımlılıktan bağımsız, objektif ve standardize bir vaka belirleme yaklaşımı sunmaktadır. Prognostik değerlendirmede NEWS-2'nin qSOFA'ya tercih edilmesi gerektiği ve LAR'ın rutin klinik pratiğe dahil edilmesinin ek öngörü katkısı sağlayacağı sonucuna varılmıştır. Antibiyotik gecikmesinin mortalite üzerindeki bağımsız etkisi, kurumsal düzeyde antibiyotik zamanlama protokollerinin önceliklendirilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate antibiotic use practices and blood culture procedures in a broad sense among sepsis patients identified by Electronic Sequential Organ Failure Assessment (eSOFA) criteria in the emergency department; to compare the mortality prediction performance of three early warning scores — National Early Warning Score-2 (NEWS-2), quick Sequential Organ Failure Assessment (qSOFA), and International Early Warning Score (IEWS); to determine the prognostic value of the Lactate-to-Albumin Ratio (LAR), Hemoglobin-Albumin-Lymphocyte-Platelet (HALP) score, and Systemic Immune-Inflammation Index (SII); and to establish the independent contribution of antibiotic initiation timing on 28-day mortality. Materials and Methods: This single-center, retrospective study included 256 admissions from 252 patients who met eSOFA criteria between January 1, 2023, and December 31, 2025. The primary outcome was 28-day mortality. Discriminatory performance was assessed using the Area Under the Receiver Operating Characteristic Curve (AUROC), and comparisons between models were performed using the DeLong test. Independent risk factors for mortality were identified through univariable and multivariable logistic regression analyses. Results: The mean age of the study population was 74.7 ± 14.2 years, and the 28-day mortality rate was 45.3%. Among early warning scores, NEWS-2 demonstrated the highest discriminatory performance (AUROC: 0.668), followed by qSOFA (AUROC: 0.666) and IEWS (AUROC: 0.653); the difference between IEWS and NEWS-2 did not reach statistical significance. Among biomarkers, LAR showed superior discrimination compared to lactate alone (AUROC: 0.663 vs. 0.622), while the HALP score demonstrated insufficient prognostic performance. A J-shaped non-linear relationship was identified between SII and mortality, interpreted as a reflection of an immune exhaustion phenotype. In multivariable logistic regression, NEWS-2, presence of immunosuppression, LAR, and urinary tract infection focus were identified as independent prognostic determinants, with the combined model achieving an AUROC of 0.784. Each one-hour delay in antibiotic initiation was associated with a 12% increase in 28-day mortality odds (Adjusted Odds Ratio: 1.121; 95% Confidence Interval: 1.014–1.239; p=0.026). Blood culture positivity and identified pathogen groups were not significantly associated with mortality. Conclusion: The use of eSOFA criteria for sepsis identification provides an objective and standardized case-ascertainment approach independent of reliance on International Classification of Diseases coding. NEWS-2 should be preferred over qSOFA for triage-based prognostic assessment, and LAR should be incorporated into routine clinical evaluation as it offers additional predictive value. The independent effect of antibiotic delay on mortality supports the prioritization of institutional antibiotic timing protocols.