Investigation of the effects of l-theanine on kidney tissue in diabetic rats
L-theaninin diyabetik sıçanlarda böbrek dokusu üzerine etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 785389
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Anjiyotensin-Dönüştürücü Enzim 2, Diabetes Mellitus, Elektrolit, Glutatyon, Böbrek, L-Theanin, Sistatin C, Angiotensin-Converting Enzyme 2, Cystatin C, Diabetes Mellitus, Electrolyte, Glutathione, Kidney, L-Theanine
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Diabetes mellitus (DM) böbrek hasarına ve disfonksiyonu ile sonuçlanabilen hiperglisemi ile karakterize olan dünyada yaygın bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı dünyada oldukça çok tüketilen yeşil ve siyah çaya özgü bir amino asit olan L-Theaninin (LTEA) diabetik sıçanların böbrek dokularında oluşan hasara karşı koruyucu olup olamayacağını belirlemekti. Sıçanlar dört gruba ayrıldı (n=6/grup): SHAM, LTEA, DM ve DM+LTEA. DM, 120 mg/kg nikotinamid (NA) ve 60 mg/kg streptozotosin (STZ) i.p enjeksiyonları ile indüklendi. LTEA tedavisi 28 gün boyunca oral gavaj yoluyla uygulandı. Serum glukoz, albümin, kan üre azotu (BUN), kreatinin ve elektrolitlerin seviyeleri otoanalizörle belirlendi. Serum ve doku sistatin C ve anjiyotensin-dönüştürücü enzim 2 (ACE2) seviyeleri ELISA kitleri kullanılarak, oksitlenmiş ve toplam indirgenmiş glutatyon (sırasıyla GSSG ve TGSH) seviyeleri ise ticari deney kitleri kullanılarak belirlendi. Böbrek dokuları histopatolojik olarak da değerlendirildi. Diyabetik sıçanlara LTEA tedavisi, serum GSSG/TGSH oranını ve demir düzeylerini düşürmüş, böbrek TGSH düzeylerini ise anlamlı artırmıştır (p0.05). Ancak, diyabetik sıçan böbreklerinde görülen histopatolojik komplikasyonları azaltmada etkili olmuştur. Sonuç olarak, LTEA'nın sıçanlarda diyabetik nefropatiye bağlı komplikasyonları azaltmaya katkı sağlayabilecek bir amino asit olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte, diyabetik insan böbreğinde oluşabilecek hasara karşı LTEA'nın etkinliğinin araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) is a common disease in the world, characterized by hyperglycemia that may result in damaging and dysfunctioning of kidney. The aim of this study was to determine whether L-Theanine (LTEA), an amino acid specific to green and black teas, which are widely consumed in the world, could be protective against damage in the kidney tissues of diabetic rats. All rats were separated into four groups (n=6/group): SHAM, LTEA, DM, and DM+LTEA. DM was induced by i.p. injections of 120 mg/kg nicotinamide (NA) and 60 mg/kg streptozotocin (STZ). LTEA treatment was administered intragastrically for 28 days. Serum levels of glucose, creatinine, blood urea nitrogen (BUN), albumin, and electrolytes were determined by an autoanalyzer. Serum and tissue cystatin C and angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) levels were determined by using ELISA kits, and oxidized and total reduced glutathione (GSSG and TGSH respectively) levels by using commercial assay kits. Kidney tissues were also evaluated histopathologically. LTEA treatment in diabetic rats decreased serum GSSG/TGSH ratio and iron levels, and increased renal TGSH levels, significantly (p0.05). Nevertheless, it was effective in reducing the histopathological complications seen in diabetic rat kidneys. In conclusion, it is possible to say that LTEA is an amino acid that may contribute to reducing complications related to diabetic nephropathy in rats. Nonetheless, the effectiveness of LTEA against damage to the diabetic human kidney needs to be investigated.