Akgöl (Terme-Samsun) fitoplanktonunun kompozisyonu ve mevsimsel değişimi üzerine bir araştırma
An investigation on the phytoplankton compsition of Akgöl (Terme-Samsun) and its seasonal variations
- Tez No: 78540
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akgöl, fitoplankton, mevsimsel değişim, alg, Akgöl, Phytoplankton, Seasonal variation, Algae
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
AKGÖL (TERME-SAMSUN) FİTOPLANKTONUNUN KOMPOZİSYONU VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Akgöl fitoplanktonu, mevsimsel değişimi ve bu değişime etki eden fiziksel ve kimyasal faktörler 1997 Haziran-1998 Mayıs tarihleri arasında incelenmiştir. Fitaplanktonda Bacillariophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Chrysophyta, Cyanophyta, Dinophyta ve Euglenophyta divizyolarına ait 150 takson bulunmuştur. Tespit edilen 150 taksonun; 58'i Chlorophyta, 38'i Bacillarilophyta, 27'si Euglenophyta, 19'u Cyanophyta, 5'i Dinophyta, 2'si Cryptophyta ve 1'i Chrysophyta divizyolarına aittir. Fitoplanktonda Bacillariophyta divizyosunun Centrales ordosu üyelerinden Cyclotella türleri dominant. Chlorophyta divizyosu üyeleri ise subdominant olmuştur. Chlorophyta divizyosunun Chloroccales ordusu üyelerinden Scenedesmus ve Monoraphidium türleri ilkbahar ve yaz aylarında bol olarak bulunmuşlardır. Cyanophyta divizyosundan Anabaena spiroides, Oscilatoria planktonica, O. tenuis yaz ve sonbahar da, Cryptophyta divizyosundan Cryptomonos ovata ve C. erosa sonbaharda aşırı çoğalmışlardır. Euglenophyta divizyosundan Euglena polymorpha, Trachelomonas oblonga, Phacus lepocincloides ise az sayılarda bulunmuşlardır. Dinophyta divizyosu ise sadece Dinobryon sertularia ile temsil edilmiştir. Akgöl, morfometrik yapısı, belirli aylarda farklı türlerin aşırı çoğalmaları ve mevsimsel değişimleri ve diğer özellikleriyle tipik ötrof karakterdedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the phytoplankton of Akgöl, its seasonal variation and phsysical and chemical factors which affect this variation were studied from June 1997 to May 1998. 150 taxa were identified belonging to the divisio Bacillariophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Chrysophyta, Cyanophyta, Dinophyta and Euglenophyta division. 58 of these taxa belong to Chlorophyta, 38 to Bacillariophyta, 27 to Euglenophyta, 19 to Cyanophyta, 5 to Dinophyta, 2 to Cryptophyta, and 1 to Chrysophyta. In the phytoplankton, Cyclotella species belonging to the order Centrales from Bacillariophyta were predominant. Chlorophyta division is the most dominating algal group. In this division, Scenedesmus and Monoraphidium species from Chlorococcales were found for the abundant in the spring and summer. Anabaena spiroides, Oscilatoria planktonica and O. tenuis from the division Cyanophyta caused water-blooms during summer and autumn, and Cryptomonas ovata and C. erosa from the division Cryptophyta during autumn. Euglena polymorpha, Trachelomonas oblonga, Phacus lepocincloides from the divisio Euglenophyta were represented in lower numbers. The divisio Chrysophyta was represented only by Dinobryon sertularia. It has been determined that Akgöl has an eutrophic character in respect of the morphometric structure of lake and excessive production of different species in certain months and seasonal variations