Ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin sanal kaytarma davranışları ile örgütsel bağlılık düzeyleri
Cyberloafing behaviors and organizational commitment levels of teachers at secondary schools
- Tez No: 785400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA ŞAHİN FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanal kaytarma, Siber kaytarma, Siber aylaklık, Sanal aylaklık, Örgütsel bağlılık, Öğretmen, Cyberloafing, Cyberslacking, Organizational commitment, Teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin sanal kaytarma davranışlarını gösterme sıklıkları ile örgütsel bağlılık düzeylerinin ne olduğunu belirlemek ve bu iki değişkene ilişkin öğretmen algıları arasında anlamlı ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında İzmir ili Karabağlar ilçesinde görev yapan 346 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, Örücü ve Yıldız'ın (2014) geliştirdiği“Sanal Kaytarma Ölçeği”ve Meyer, Allen ve Smith (1993) tarafından geliştirilip Dağlı, Elçiçek ve Han (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi, ANOVA, Post Hoc LSD, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları aşağıdaki gibi özetlenebilir: Öğretmenlerin önemli sanal kaytarma davranışı gösterme sıklığı“az”, önemsiz sanal kaytarma davranışını gösterme sıklığı“orta”olarak ölçülmüştür. Öğretmenlerin sanal kaytarma davranışı gösterme sıklığı, okulda elektronik cihaz kullanmalarına göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Erkek öğretmenler, kadın öğretmenlerden daha sık önemli ve önemsiz sanal kaytarma davranışı göstermektedir. Öğretmenlerin önemli sanal kaytarma davranışı, görev yapılan okul türü değişkenine göre anlamlı farklılık gösterirken, önemsiz sanal kaytarma davranışı görev yapılan okul türü değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Genel ortaokullarda görev yapan öğretmenler, imam hatip ortaokullarında görev yapan öğretmenlerden daha fazla önemli sanal kaytarma davranışı göstermekte, ancak öğretmenlerin önemsiz sanal kaytarma davranışı gösterme sıklığı görev yapılan okul türü açısından değişmemektedir. Mesai saatleri haricinde 4 saat ve üzeri internet kullanan öğretmenler, 2-3 saat ve 0-1 saat internet kullananlardan, 2-3 saat internet kullanan öğretmenler, 0-1 saat internet kullananlardan daha sık önemli ve önemsiz sanal kaytarma davranışı göstermektedir. En az bir sosyal medya sitesine üye olan öğretmenler, hiçbir sosyal medya sitesine üye olmayan öğretmenlerden daha sık önemli ve önemsiz sanal kaytarma davranışı göstermektedir. 1-10 yıldır görev yapan öğretmenler, 11-20 yıl ve 21 yıl ve daha fazla süredir görev yapan öğretmenlerden daha sık önemli sanal kaytarma davranışı; 1-10 yıldır görev yapan öğretmenler, 21 yıl ve daha fazla süredir görev yapan öğretmenlerden daha sık önemsiz sanal kaytarma davranışı göstermektedir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyine ilişkin algıları; ölçek genelinde, devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutlarında“kararsızım”, duygusal bağlılık boyutunda ise“katılıyorum”olarak ölçülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyi; ölçek genelinde ve ölçeğin tüm boyutlarında, kadro değişkeni açısından anlamlı farklılık göstermemiştir. Eğitim fakültesi haricindeki fakültelerden mezun olan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri; ölçek genelinde ve duygusal bağlılık boyutunda, eğitim fakültesinden mezun olan öğretmenlerden daha yüksektir. Fakat devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutlarında öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyi, mezun olunan okul değişkeni açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir. 21 yıl ve daha fazla süredir görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyi, ölçeğin duygusal bağlılık boyutunda 11-20 yıldır görev yapan öğretmenlerden daha yüksek bulunmuştur. Ancak öğretmenlik kıdemi açısından öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyinde ölçek geneli, devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutlarında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Orta ve yüksek sosyoekonomik düzeydeki çevrelerde bulunan okullarda çalışan öğretmenler, düşük sosyoekonomik düzeydeki çevrelerde yer alan okullarda çalışan öğretmenlere kıyasla daha yüksek düzeyde örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık göstermektedirler. Okulun fiziki şartlarını yeterli bulan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyi; yeterli bulmayan öğretmenlerle kıyaslandığında, ölçek genelinde ve duygusal bağlılık boyutunda daha yüksek iken, devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Mesleğini kendi isteği doğrultusunda seçen öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyi; kendi isteğiyle seçmeyenlerle karşılaştırıldığında ölçek genelinde, duygusal bağlılık ve normatif bağlılık boyutlarında daha yüksek bulunmuş, ancak devam bağlılığı boyutunda mesleği kendi isteğiyle seçip seçmeme değişkeni açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Pandemi sürecinde okulu daha yüksek derecede özleyen öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri, daha az özleyen öğretmenlerle kıyaslandığında, örgütsel bağlılık ölçek genelinde ve tüm boyutlarında daha yüksek olarak ölçülmüştür. Öğretmenlerin önemli ve önemsiz sanal kaytarma davranışlarını gösterme sıklıkları ile örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanılamamıştır.
Özet (Çeviri)
The major goal of this study is to ascertain cyberloafing behaviors and organizational commitment levels of teachers at secondary schools, as well as whether there is a significant correlation between teachers' impressions of these two factors. The sample of the research consists of 346 secondary school teachers working in the district of Karabağlar in İzmir province in the 2021-2022 academic year. The data of the research are obtained through the“Personal Information Form”prepared by the researcher, the“Virtual Loafing Scale”developed by Örücü and Yıldız (2014), and the“Organizational Loyalty Scale”developed by Meyer, Allen and Smith (1993) and adapted into Turkish by Dağlı, Elçiçek and Han (2018). Frequency, percentage, arithmetic mean, t-test, ANOVA, Post Hoc LSD, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, and Pearson Product-Moment Correlation Coefficient tests were used to analyze the data that were collected. The results of the study can be summed up as follows: The frequency of teachers engaging in considerable cyberloafing was“low,”whereas the frequency of teachers engaging in little cyberloafing was“moderate.”The frequency of teachers' cyberloafing behavior did not differ significantly according to their use of electronic devices at school. Male teachers are more likely than female teachers to engage in significant and trivial cyberloafing. While the significant cyberloafing behavior of the teachers differs significantly according to the type of school variable, the insignificant cyberloafing behavior does not differ significantly according to the type of school they work at. Teachers working in general secondary schools show more significant cyberloafing behavior than teachers working in imam hatip secondary schools, but the frequency of teachers' insignificant cyberloafing behavior does not change in terms of the type of school they work in. Teachers who use the internet for more than four hours outside of work hours are more likely to be cyberloafers than those who use the internet for less than two hours and none at all. Teachers who use the internet for two to three hours are more likely to be cyberloafers than those who use the internet for less than one hour. Teachers who are members of at least one social media site show significant and unimportant cyberloafing behavior more often than teachers who are not members of any social media site. Teachers who have been working for 1-10 years are more likely than teachers who have been working for more than 10 years to engage in cyberloafing behavior. But teachers who have been working for 1-10 years are not nearly as likely as teachers who have been working for more than 20 years to engage in cyberloafing behavior. Perceptions of teachers about the level of organizational commitment; in the scale, it was measured as“undecided”in the dimensions of continuance commitment and normative commitment, and as“agree”in the dimension of affective commitment. Teachers' organizational commitment level; There was no significant difference in terms of staff variable in the scale and in all dimensions of the scale. Organizational commitment levels of teachers who graduated from faculties other than education faculties are higher than the teachers who graduated from the faculty of education in the scale and in the dimension of emotional commitment. However, organizational commitment levels of teachers in the dimensions of continuance commitment and normative commitment did not show a significant difference in terms of the graduated school variable. The level of organizational commitment of teachers who have been working for 21 years or more was found to be higher in the emotional commitment dimension of the scale than teachers who have been working for 11-20 years. However, in terms of teaching seniority, no significant difference was found in the dimensions of scale-wide, continuance commitment and normative commitment at the organizational commitment level of teachers. Teachers working in schools in middle and high socioeconomic environments show higher levels of organizational commitment, affective commitment, continuance commitment, and normative commitment compared to teachers working in schools located in low socioeconomic environments. The organizational commitment level of teachers who find the physical conditions of the school sufficient; compared to the teachers who did not find it sufficient, it was higher in the scale and in the dimension of emotional commitment, while no significant difference was observed in the dimensions of continuance commitment and normative commitment. Teachers who choose their profession voluntarily are more committed emotionally and normatively to their chosen profession than those who do not choose voluntarily. However, there is no significant difference between the two groups in terms of how much they are committed to choosing their profession voluntarily. The organizational commitment levels of teachers who miss school more during the pandemic process were measured to be higher across the scale and in all dimensions, when compared to teachers who miss school less. There was no correlation found between the frequency of teachers engaging in unimportant cyberloafing behaviors and their levels of organizational commitment, affective commitment, continuance commitment, and normative commitment.